Bijna 7.000 Belgen hebben hun naam gezet onder een eisenpakket van het Wereldnatuurfonds. Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege neemt het document mee naar Japan waar een VN-ministertop rond biodiversiteit plaatsvindt.

Doel van de VN-top in het Japanse Nagoya is het uitwerken van een werkbare strategie om het verdwijnen van plant- en diersoorten wereldwijd een halt toe te roepen. Met België als EU-voorzitter moet Schauvliege er zowel de Belgische delegatie leiden als het Europese standpunt vertolken.

Die dubbele pet maakt haar erg geschikt voor WWF om vooraf nog snel een eisenpakket in de handen te drukken. 'In het belang van onze toekomst en die van onze kinderen' werkte de organisatie vier duidelijke kernpunten uit: ontbossing stoppen, meer natuurgebieden beschermen, de overbevissing van de oceanen stoppen en onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Actie is dringend nodig, waarschuwt de ngo. Elke minuut verdwijnen er 36 voetbalvelden bos, elke dertien minuten verdwijnt er een plant- of diersoort voorgoed van de aardbol.

Schauvliege zelf had wel oren naar de actie van WWF. Ze herhaalde haar voorzichtig optimisme over het slagen van de top, en stelde verheugd vast hoe de ngo mensen bewust maakt van het biodiversiteitsprobleem.