Belgische Lubna Azabal 'beste actrice' op filmfestival Abu Dhabi
Foto: rr
Onze landgenote Lubna Azabal is op het filmfestival van Abu Dhabi bekroond met de titel van 'beste actrice' voor haar rol in de Frans-Canadese film Incendies. De prijs is goed voor 25.000 dollar.

De film brengt het verhaal van een tweeling die door het Midden-Oosten trekt, nadat broer en zus te weten waren gekomen dat hun moeder loog over hun afkomst.

Lubna Azabal werd in Brussel geboren uit Marokkaanse ouders. Na een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel speelde ze al in verschillende films. Azabal werd vooral bekend met haar rol in de Palestijnse politieke thriller Paradise Now. De film won in 2005 de Golden Globe.

De hoofdprijs op het Filmfestival van Abu Dhabi ging naar de Rus Aleksei Fedorchenko voor zijn film Silent Souls. De prijs voor 'beste acteur' ging naar de Brit Andrew Garfield voor zijn rol in Never Let Me Go.

Naast een rist bekende acteurs zoals Uma Thurman, Jonathan Rhys Meyers en Nandana Sen was er nog een opmerkelijke gast op het filmfestival: Camilo Guevara, de zoon van de legendarische Che Guevara.