Fernando Alonso heeft de incidentrijke GP Formule 1 van Zuid-Korea gewonnen. Hij haalde het voor Lewis Hamilton en Felipe Massa. Alonso is meteen ook de nieuwe leider in de WK-tussenstand.

De eerste editie van de GP van Zuid-Korea was meteen memorabel. De wedstrijd werd gekleurd door regen, de safety car en heel veel crashes.

Race stilgelegd

Door de overvloedige regenval boven het circuit werd de start met tien minuten uitgesteld. De piloten moesten in de gietende regen achter de safety car vertrekken. Na vier rondjes kwam de rode vlag. Het circuit lag er te nat bij en de race werd stilgelegd.

Na meer dan een uur werd het wat droger en werd er opnieuw achter de safety car gestart. Het duurde tot de achttiende ronde voor er eindelijk gereden kon worden. De safety car verdween van het circuit, maar niet voor lang. Amper een ronde later ging Mark Webber van de baan. De WK-leider raakt de muur en kwam opnieuw de baan op. De aanstormende Nico Rosberg kon de stuurloze Red Bull niet ontwijken en reed op hem in.

Veel werk voor safety car

De piloten reden opnieuw een vijftal rondes achter de safety car. Na amper een ronde zonder safety car botsten Jarno Trulli en Bruno Senna tegen elkaar. De voorvleugel van Trulli belandde op de baan en de safety car mocht opnieuw opdraven voor een ronde.

Het spel met de safety car bleef maar duren. Twee rondes later crashte Lucas Di Grassi en mochten de wagens opnieuw hergroeperen achter de safety car. Deze was nog maar een drietal rondes weg of Sébastien Buemi en Adrian Sutil reden tegen elkaar: safety car voor drie rondes.

De misschien wel zwaarste crash van het weekend kwam op naam van Vitaly Petrov. Hij reed met zijn Renault aan een snelheid van 200 km/uur frontaal in de bandenmuur.

Vettel out, Alonso wint

In ronde 46 van de 55 kon er dan eindelijk gestreden worden voor de overwinning. Fernando Alonso reed in de invallende duisternis meteen voorbij leider Sebastian Vettel, die de motor van zijn wagen opblies. Zonder de twee Red Bulls kon de Spanjaard onbedreigd naar de overwinning rijden. Lewis Hamilton finishte als tweede, Felipe Massa werd derde. Michael Schumacher kwam als vierde over de streep.

Nieuwe leider

Door het uitvallen van Webber en Vettel is Alonso de nieuwe leider in de WK-tussenstand. Met nog twee races te gaan heeft hij 11 punten voorsprong op Webber en 21 op Hamilton.