Cholera-epidemie bereikt Haïtiaanse hoofdstad
Foto: afp
De cholera-epidemie die al 220 mensenlevens kostte in het noorden en het oosten van Haïti, heeft de hoofdstad Port-au-Prince bereikt.

Dat meldde de Pan American Health Organization (PAHO), een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zaterdagnacht.

Een laboratorium van het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid 'heeft zaterdagavond laat gevallen bevestigd in het departement West, waartoe Port-au-Prince behoort'. Hoeveel gevallen in de hoofdstad genoteerd zijn, werd niet gepreciseerd.

Port-au-Prince

In totaal is nu bij zeker 2.674 mensen cholera vastgesteld. Hulporganisaties proberen te voorkomen dat de ziekte de kampen in Port-au-Prince met slachtoffers van de aardbeving in januari bereikt.

Als de ziekte doordringt tot de overvolle kampen, waar kinderen en families onder onhygiënische omstandigheden leven, zullen de gevolgen rampzalig zijn, waarschuwt een arts van een hulporganisatie. Besmette mensen zoeken steeds vaker medische hulp in de buurt van Port-au-Prince, omdat de ziekenhuizen in het noorden vol raken.

Cholera is een bacteriële infectie die wordt verspreid via vervuild water. De ziekte gaat gepaard met diarree en braken, waardoor patiënten snel uitgedroogd raken en overlijden. Een oplossing van zout en suiker in gezuiverd water kan soelaas bieden.