Thanawat Thirapongpaiboon is vrijdag de jongste snookerspeler met een 147 maximumbreak in een officieel snookertornooi geworden. Het Thaise talent verloor in de zestiende finales van het derde tornooi in het Euro Players Tour Championship in het Duitse Russelsheim met 4-1 van Barry Hawkins, maar tikte in het derde frame wel vijftien keer rood en zwart en alle kleuren weg.

Met 16 jaar en 312 dagen doet Thirapongpaiboon heel wat af van het record van de Schot Stephen Maguire. Die was net 19 geworden toen hij in 2000 in de kwalificaties voor het Schots Open een 147 liet noteren.

Thirapongpaiboon is aan zijn eerste seizoen in de main tour bezig. Op de wereldranglijst is hij 85e. Hij zorgde voor de vierde maximumbreak van het seizoen. De Noor Kurt Maflin en Barry Hawkins slaagden er in de PTC Series in. Ronnie O'Sullivan deed het in het World Open. Daarenboven scoorde O'Sulivan ook nog eens 147 in een demonstratiewedstrijd tegen Jimmy White. Met vijftien jaar en 97 dagen blijft 'The Rocket' overigens de jongste speler met een niet-officieel maximum achter zijn naam.