Cijfers over financieringswet lopen uiteen
Foto: belga
Volgens SP.A-kamerlid Frank Vandenbroucke kost een hertekende financieringswet Wallonië jaarlijks 498 miljoen euro, meldt VRT. De N-VA houdt het op 90 miljoen. Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte laat intussen uitrekenen wat de financiële gevolgen van de hertekende financieringswet precies zullen zijn.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) moet samen met het Federaal Planbureau en de Nationale Bank de kosten berekenen van een mogelijk nieuwe financieringswet. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt. De socialisten en de Vlaams-nationalisten vertrekken van een ander systeem.

De socialisten vertrekken van een federale logica bij de heffing en verdeling van de belastinginkomsten, de Vlaams-nationalisten van een regionale logica. Volgens de Vlaams-nationalisten leidt het SP.A-voorstel niet tot een fiscale autonomie. Vande Lanotte zal eerst uitsluitsel moeten geven over welk systeem nu juist gehanteerd wordt. Vervolgens kunnen de berekeningen worden gemaakt.

Vandenbroucke

Zijn partijgenoot Frank Vandenbroucke nam het N-VA-voorstel voor zo'n aangepaste financiering al onder de loep en maakte eigen berekeningen. Volgens hem zal de nieuwe financieringswet zoals Bart De Wever (N-VA) die uittekende, Wallonië jaarlijks 498 miljoen euro kosten. Vlaanderen wint in dat geval jaarlijks 388 miljoen euro, zegt Vandenbroucke aan VRT-radio.

'Volgens onze cijfers gaan Wallonië en de Franstalige gemeenschap zeer sterk achteruit', zegt Vandenbroucke over de berekeningen. Hij vreest dat de federale regering daarvoor het gelag zal moeten betalen.