Doorbraak in IMF-hervorming
Foto: afp
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt ingrijpend hervormd. De landen van de G20 zijn het zaterdag eens geraakt over verregaande hervormingen voor het IMF, die de opkomende landen meer gewicht moeten geven.

Dat heeft IMF-directeur-generaal Dominique Strauss-Kahn zaterdag gezegd in het Koreaanse Gyeongju, waar de ministers van Financiën van de G20 bijeen zijn.

De hervormingen zijn bedoeld om opkomende landen zoals China en India meer gewicht te geven binnen het IMF. De aanpassing was een van de belangrijkste punten op de agenda van de G20-bijeenkomst in Zuid-Korea.

Dagelijks beheer

In het dagelijks beheer van het IMF zullen de VS en Japan, de Europese landen Frankrijk, Duitsland, het Verenigde Koninkrijk en Italië en de BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China 'de belangrijkste spelers worden'.

De ministers kwamen overeen om meer dan 6 procent van de stemrechten te verschuiven in het voordeel van de opkomende landen, bevestigde Strauss-Kahn. De aangenomen hervorming 'gaat de raad van bestuur helemaal legitimeren', zegt hij.

Volgens een Amerikaanse diplomaat zouden de Europese landen twee zetels in de bestuursraad hebben afgestaan.

De 'grote' hervorming houdt voorts nog in dat het kapitaal van het IMF wordt verhoogd en dat het meer bevoegdheden krijgt wat betreft het toezicht op de economische politiek van zijn 187 lidstaten.