'We hopen dat de pers ons vanaf nu rust gunt'
Jan De Wilde kwam vrijdag samen met Ann Van Doren, de zus van Els, en zijn dochter Karol naar proces. Foto: Belga
De families De Wilde en Van Doren hebben donderdag in een mededeling hun dank uitgedrukt voor de jury, assisenvoorzitter Michel Jordens, procureur-generaal Patrick Boyen en hun advocaten Jef Vermassen en An Govers. De mededeling werd voorgelezen door Jan De Wilde.

'U moet weten dat we vier jaar lang geen enkel interview hebben toegestaan en geen enkel woord in de media hebben gezegd', aldus Jan De Wilde.

De Wilde: 'Het was vrij snel duidelijk dat Clottemans de schuldige was'

Jan De Wilde was tevreden met de uitspraak. 'De schuld van Els Clottemans was voor ons belangrijker dan de straf van dertig jaar,' verklaarde hij.

'De strafmaat speelt geen rol. Na het doorlezen van het hele dossier en na het onderzoek was het voor mij duidelijk dat Els Clottemans schuldig was. Er was geen twijfel over', zo zei echtgenoot Jan De Wilde in een reactie donderdagavond na het einde van het proces over de parachutemoord.

Sereen proces

'Wij wilden een sereen proces en we probeerden de sereniteit te bewaren door in de pers geen verklaringen af te leggen. Het is Els Clottemans, die de afgelopen vier jaar de media bespeelde. Ze beschuldigde zelfs mij en mijn dochter Karol. Ze wou mijn familie gebruiken. Het was heel hard voor mij om verdachte te zijn', aldus Jan.

Bedankingen voor de jury

De Wilde bedankte de jury voor de aandacht die ze gedurende vier weken heeft getoond en voor het feit dat ze haar verantwoordelijkheid heeft durven opnemen door de beslissing die ze woensdag en donderdag nam.

'Ik wil ook de voorzitter van het hof uitdrukkelijk bedanken voor zijn zeer menselijke aanpak in deze moeilijke zaak en voor de manier waarop hij mijn kinderen, die alles voor mij betekenen, heeft trachten gerust te stellen tijdens hun ondervraging. Voorzitter Jordens heeft ook de rechten van mevrouw Clottemans gerespecteerd, waardoor dit volgens ons een eerlijk proces is geweest. Ik wil tevens de procureur-generaal bedanken, omdat hij zich namens de maatschappij zo ontzettend heeft ingezet om de waarheid te achterhalen en recht te laten geschieden', las De Wilde voor.

'We hopen dat de pers ons vanaf nu rust gunt'

'We zijn zeer blij met de keuze van onze advocaten. Ze hebben ons niet alleen perfect door dit proces geloodst, maar het zijn ook lieve mensen, die ons al vier jaar lang steunen van bij het begin tot het einde van dit proces. De voorbije vier weken zijn voor ons zeer zwaar geweest, waardoor wij bij het einde van dit proces de pers zouden willen vragen ons vanaf nu rust te gunnen, zodat we eindelijk aan ons verwerkingsproces kunnen beginnen. Tot slot zou ik nog willen zeggen dat ik eindeloos gelukkig was met Els tot op de laatste dag. Wij missen haar ontzettend. Zoals mijn kinderen tijdens hun getuigenis al gezegd hebben, is Els voor ons niet het slachtoffer van de parachutemoord, maar is en blijft zij voor hen de meest fantastische mama die ze zich kunnen indenken en was zij voor mij gedurende twintig jaar een lieve vrouw.'