Een Belg uit een internationaal team ornithologen ontdekte de voorbije dagen een Lincoln sparrow op het Azoreneiland Corvo. Dat is een Amerikaanse mussensoort die voorheen nog nooit in Europa, Noord-Afrika of het Midden-Oosten gezien werd. Bovendien werd daar voor de tweede keer in Europa een gouden grondspecht opgemerkt.

Het kleinste Azoreneiland Corvo ligt tussen het Amerikaanse en Europese continent. Een twintigtal ornithologen bestudeert er in oktober vogels die door stormen afdwalen en op de eilanden terechtkomen.

Hugues Dufourny merkte op 12 oktober ’s avonds de Amerikaanse mussensoort op. 'We dachten eerst dat het om een andere soort ging. Pas toen we de foto’s bestudeerden, vermoedden we dat het om een Lincoln sparrow ging. Het waren uiteindelijk Amerikaanse collega’s die bevestigden', aldus ornitholoog Vincent Legrand.

Gouden grondspecht

Daarnaast ontdekte de Belg David Monticelli op 15 oktober een mannelijke gouden grondspecht, sindsdien werd het dier al door 18 ornithologen in verschillende bossen gezien.

'Drie dagen voor de eerste waarneming hoorden we al zijn gezang in de krater.' Van die Amerikaanse spechtensoort is slechts één andere waarneming bekend, van een vrouwelijk exemplaar in 1972 op een boot in een Deense haven.

Volgens Legrand zorgde de tropische storm Otto, veroorzaakt door het klimaatfenomeen La Niña, dat verschillende vogels uit koers raakten.

Volgens de Association of European Records and Rarities Commitees zijn in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten al 958 vogelsoorten waargenomen.