'Die Fremde' wint hoofdprijs op Filmfestival Gent
Foto: abc
De film 'Die Fremde' van de Oostenrijkse regisseuse Feo Aladag heeft op de 37ste editie van het Filmfestival van Gent de Grote Prijs voor Beste Film weggekaapt.

De Duitse scenarist en regisseur Wolfgang Kohlhaase, voorzitter van de internationale jury, maakte in het stadhuis van Gent de laureaten bekend. Voor België zaten actrice Els Dottermans en regisseur Jan Verheyen in de zeskoppige jury. 

'Die Fremde' van Aladag schoot de hoofdvogel af. Vijf van de zes juryleden vonden deze productie de beste. De film gaat over een Duits-Turkse vrouw die samen met haar zoontje wegvlucht van haar man in Turkije, maar in Duitsland onder zware druk van haar familie komt te staan. 

'De film gaat over een zeer controversieël thema, het is een hard verhaal en zeker geen feelgood film en ik was erdoor geraakt', aldus jurylid Jan Verheyen. 'Het viel mij op dat het verhaal in tijden van politieke correctheid heel kritisch is voor de Turkse gemeenschap.'

De prijs van het filmfestival omvat een distributiepremie en mediareturn voor de release in Vlaanderen en Brussel, samen 21.000 euro waard. In Duitsland is Die Fremde al een kassucces met meer dan één miljoen kijkers.

Huishulp heeft beste muziek

De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek ging naar Kim Hong-Jip voor zijn soundtrack bij de Zuid-Koreaanse film The Housemaid van Im Sangsoo. Dat verhaal gaat over een jonge huishulp die in de problemen komt nadat ze zwanger raakt. Ook hier omvat de prijs een distributiepremie en mediareturn voor de release in Vlaanderen en Brussel. De prijs is 16.000 euro waard.

De Zweed Dragomir Mrsic kreeg voor zijn rol in de film 'Snabba Cash' een speciale vermelding als Beste Acteur. Zijn vrouwelijke tegenhanger is de Iranese Maryam Zaree, voor haar vertrolking in 'Shahada'. 

Berik en Marie

De Prijs voor Beste Europese Kortfilm was voor 'Berik' van de Nieuw-Zeelander Daniel Joseph Borgman. De film gaat gaat over Berik, een Kazachse man die blind en misvormd is door radio-actieve straling.

De Nationale Loterij Prijs voor beste Belgische studentenkortfilm gaat naar 'Marie' van Jozefien Scheepers. Het script gaat over een jonge vrouw die haar weg probeert te vinden na een liefdesbreuk. De prijs is 2.000 euro waard.