Nieuwe regels voor alternatieve beleggingsfondsen
Hannelore Foerster/bloomberg Foto: © Hannelore Foerster
De EU-ministers van Financiën hebben een akkoord bereikt over een richtlijn rond alternatieve beleggingsfondsen, zoals hedge funds. Dat zegt Didier Reynders, die de vergadering leidde.

De richtlijn (’AIFM’ in vakterminologie, wat staat voor Alternative Investment Fund Managers) moet van toepassing zijn op hedgefondsen, maar ook op andere fondsen die nu nog buiten elke vorm van reglementering vallen, ook al vertegenwoordigen ze zowat de helft van de wereldwijde financiële sector. Het gaat bijvoorbeeld om private equity en onroerendgoedfondsen.

Over de tekst werd al maanden onderhandeld tussen de lidstaten. Dinsdag vonden de ministers een akkoord over het belangrijkste knooppunt: een "paspoort" dat beheerders uit derde landen toelaat hun beleggingsproducten in de EU te verkopen.

Volgens Europees Commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier wordt het een "paspoort dat verdiend moet worden, gebaseerd op een solide basis en gepaard gaand met alle garanties wat betreft risicobeheer". Details over het compromis werden niet meegedeeld.

Meer algemeen zet de richtlijn een aantal regels uit over het kapitaal, het risicobeheer en de mogelijke belangenconflicten die alternatieve beleggingsfondsen met zich kunnen meebrengen.