1 op 100 vaders is niet de biologische
Foto: pn
In België zou 1 op de 100 vermeende vaders niet de biologische zijn. Dat is veel minder dan de 1 op 10 die werd verondersteld in een Britse publicatie. De nieuwe cijfers zijn gebaseerd op een Leuvense databank die veel gegevens van vaderschapstests bevat.

Voor 'de 10 procent' verwijzen veel publicaties naar het boek 'De spermaoorlog' van de Britse bioloog Robin Baker uit 1996. Baker baseerde zich op zijn beurt op andere studies waarbij de onderzoekers bij bloedonderzoek voor andere doeleinden in het geheim nagingen hoeveel kinderen niet van de vermeende vader waren.

Meestal ging het om kleine onderzoeken. De resultaten varieerden tussen 2 en 30 procent buitenechtelijke kinderen. Publicaties over deze 'onethische' onderzoeken zijn echter nauwelijks terug te vinden.

'Om een betrouwbare uitspraak te kunnen doen zou je op een volstrekt willekeurige manier mensen moeten selecteren voor een vaderschapstest en vervolgens controleren of hun kind wel degelijk hun kind is', schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk.

'Vanuit een representatieve steekproef zou je dan conclusies kunnen trekken voor de hele bevolking. Voor zo'n onderzoek bestaat echter weinig animo. Een Zwitserse studie die aan deze criteria voldoet zou in de jaren '80 uitgekomen zijn op 0,7 procent', zo luidt het verder.