VIDEO: Tour in 2011 in vogelvlucht
Foto: YT
Het zwaartepunt van de Tour ligt volgend jaar in de Alpen. Op dit erg knappe filmpje ziet u het hele parcours in vogelvlucht.

 Hét zwaartepunt van deze editie ligt in de Alpen. De Col du Galibier is dit keer het feestvarken met dienst. Dit keer vliegen de heren wielrenners twee keer het dak van deze Tour op. Op onze nationale feestdag komen ze van het Italiaanse Pinerolo via de zuidkant (langs de Col du Lautaret) naar het skidorp Serre Chevalier. Net zoals met de Tourmalet wordt daags nadien dan de Galibier via de noordkant opgereden. Dat staat voor 34 kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6. Deze klauterpartij eindigt op l'Alpe d'Huez, die net als de Galibier terug is van twee edities weggeweest.

Wat daarna volgt, is een Gilbertiaans parcours van de Vendée naar Bretagne en Normandië. Echt veel vlakke etappes genre Brussel 2010 zitten er niet bij, of het moeten de aankomsten in Lisieux, Châteauroux en Montpellier zijn. De Tourbaas houdt van valkuilen, genre Super Besse in het Centraal Massief als opwarmertje naar de Pyreneeën. Luz-Ardiden is de eerste échte afspraak onder de topklimmers. Nadien volgen met Plateau de Beille (de koninginnenrit in de Pyreneeën) en het driegangenmenu in de Alpen mogelijkheden zat voor de Andy Schlecks van deze wereld. Of het tot een duel tussen de Luxemburger en de Spanjaard Alberto Contador komt, ligt in handen van het WADA. De winnaar kennen we op zaterdag 23 juli in Grenoble. Ook daar heeft de wind vrijspel in dé chrono van de waarheid. Dé vraag is wie de Bastille bestormt in deze olympische winterstad van weleer.