Philippe Gilbert won zaterdag voor de tweede opeenvolgende keer de Ronde van Lombardije, de laatste klassieker van het wielerseizoen. Voor Gilbert was de overwinning in de 'koers van de vallende bladeren' zijn 'mooiste ooit' en tevens een schitterende afsluiter van een al even schitterend seizoen.

Gilbert nam zaterdag nog even de tijd voor een kort interview, vooraleer hij samen met de Noor Thor Hushovd op het vliegtuig naar Brussel stapte om de uitreiking van de Flandrien 2010 bij te wonen.

'Het was een lange en zware koers. Ik wil op de eerste plaats mijn ploegmaats bedanken voor al het werk dat ze verricht hebben. Vanaf Ghisallo waren het echter de benen die het verschil maakten. Ik besloot om in de afdaling erg snel te gaan om zo druk op de anderen te leggen. Daarna besloot ik dat het beter was om even te wachten op Scarponi omdat we met z'n tweeën meer kans maakten. Op het einde kon ik hem verschalken om zo alleen over de eindstreep te rijden', aldus Gilbert.

'Het is mijn mooiste overwinning, vooral door de manier waarop ze tot stand gekomen is. De finale was erg lastig, het was immers een tweestrijd in de slotkilometers. Ik ben heel diep moeten gaan en ben dan ook heel trots dat ik op die manier gewonnen heb. Volgend seizoen staat onder andere Luik-Bastenaken-Luik met stip genoteerd op mijn programma. Ooit wil ik alle klassiekers gewonnen hebben', besloot een overgelukkige Gilbert.
 

Michele Scarponi (Ita/Androni), 2e: 'Ik heb me mispakt toen ik wou schakelen. Daardoor liep ik een klein beetje vertraging op ten opzichte van Gilbert en kon ik hem niet meer terugpakken. Ik voelde de vermoeidheid te hard. Als we met twee waren aangekomen? Gilbert is in principe sneller, maar na zo'n zware koers weet je nooit wat er kan gebeuren.'

Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas), 5e: 'Ik ben uitgegleden (op de afdaling van de Colma di Sormano, red.). Dat zijn dingen die kunnen gebeuren, maar ik heb geen technische problemen gehad. Gilbert was enorm sterk. Toch had zonder mijn val alles anders kunnen zijn. Maar dat is nu eenmaal koers.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig