De Catalaanse voetbalgrootmacht FC Barcelona heeft zaterdag beslist om een klacht in te dienen wegens financieel wanbeheer tegen ex-voorzitter Joan Laporta. Die verliet Barça eind juni en zadelde de Catalanen met een enorme schuldenberg op.

Afgelopen seizoen alleen al werd er een verlies geboekt van 80 miljoen euro. Bovendien zouden er in de boekhouding van Laporta enkele dubieuze uitgaven genoteerd staan. Dat maakte Sandro Rosell, de huidige voorzitter van FC Barcelona, zaterdag bekend.

'De afgevaardigden van FC Barcelona hebben beslist om het vorige bestuur met zijn verantwoordelijkheden te confronteren. Het bestuur van Joan Laporta zal nu voor de rechtbank uitleg moeten komen verschaffen', luidde het communiqué van de Catalaanse club.

Het voormalige bestuur zal zich moeten verantwoorden over een aantal uitgaven waarmee de huidige leiders niet kunnen leven. Zo worden er vraagtekens geplaatst achter enkele uitgaven van de club, die aan het licht kwamen na een doorlichting door bedrijfsrevisor KPMG.

Aan de makelaar van de Zweedse ex-sterspeler Zlatan Ibrahimovic werd er een bedrag van maar liefst acht miljoen euro uitbetaald. Verder zijn er volgens de huidige bestuurders nog voor 318.000 euro onrechtmatige uitgaven gebeurd. Onder andere een ex-bestuurslid zou met een bankkaart van de club 53.000 euro uit de clubkas uitgegeven hebben.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig