Brandstoftekort dreigt in Frankrijk door staking
Ook studenten komen op straat om te protesteren. Foto: Reuters
Diesel- en vliegtuigbrandstofvoorraden beginnen in verschillende delen van Frankrijk uitgeput te raken. Het is een gevolg van stakingen uit protest tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.
De vakbonden kondigden vrijdag aan dat alle dertien raffinaderijen in Frankrijk staken en veel brandstofdepots worden geblokkeerd door demonstranten.
 
De politie kwam vrijdag bij drie cruciale depots in actie, onder andere in Marseille. De brandstofvoorraden voor het vliegveld van Parijs, Charles de Gaulle, zijn volgens de autoriteiten nog toereikend tot dinsdag. Wat er daarna gebeurt is echter niet duidelijk.
 
Minister van verkeer Dominique Bussereau benadrukte dat automobilisten een tekort aan benzine niet hoeven te vrezen, maar een tankstation in de buurt van Lyon had zaterdag al te kampen met een tekort aan brandstof aan alle pompen.
 
In Parijs gingen zaterdag nieuwe demonstraties van start. Al een maand zijn er protesten met onder meer stakingen in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer. Ook voor komende dinsdag staan demonstraties en protestacties tegen de voorgenomen verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar gepland.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig