Hoewel het een kleine staat is, hebben de nakende Congresverkiezingen in de Amerikaanse staat Delaware nationaal belang gekregen.

De  tot voor een maand schier onbekende Republikeinse kandidate Christine O'Donnel zal het opnemen tegen de Democraat Chris Coons, ook volgende woensdag al tijdens een tv-duel. Reden genoeg voor de Amerikaanse president Barack Obama en zijn adjunct Joe Biden om vrijdag in de thuisstaat van Biden op te duiken.

O'Donnell is een uithangbord van de Tea Party, een radicaalconservatieve basisbeweging, die met rugdekking van ex-kandidate voor het presidentschap Sarah Palin zich inwerkt in de Grand Ole Party (GOP). Op 14 september won zij, die tevoren als een kansloze outsider gold, de Republikeinse voorverkiezingen voor de Senaat in Delaware van de gematigde Republikein Michael Castle.

Zij heeft nog 20 procentpunt achterstand op de Democraat Coons, maar toch gingen Obama en Biden in Delaware campagne voeren voor "hun" man die in feite op de Senaatszetel zit, achtergelaten door Biden toen die in het Witte Huis ging resideren. Obama prees Coons aan als iemand die voor begrotingsevenwicht is en die harde keuzes maakt, aldus de Washington Post. Volgens Biden "weet hij (Coons) waarom hij moet winnen: de middenklasse een injectie geven. Die kerel kent de problemen van Amerikanen die het niet makkelijk hebben".

Maar volgens O'Donnell is Coons een carrièrepolitieker met marxistische zienswijzen, een aanhanger van een "vette regering, een machtshongerige regering die de bevolking regels oplegt en wurgt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig