De Keniaan Wilson Kiprop bij de mannen en zijn landgenote Florence Kiplagat bij de vrouwen hebben zaterdag in het Chinese Nanning de wereldtitel op de halve marathon veroverd. Er kwamen geen Belgen aan de start.
De 23-jarige Kiprop maakte een einde aan de regeerperiode van de Eritreeër Zersenay Tadese, die de voorbije vier jaar goud veroverde.
 
Pas in de laatste 100 meter ging Kiprop voorbij Tadese, die in maart in Lissabon het wereldrecord op de halve marathon op 58:23 zette. Kiprop finishte in 1u00:07, en vier seconden later kwam Tadese over de streep. De Keniaan Sammy Kitwara werd derde in 1u00:22. 
 
Het was pas de tweede halve marathon in de carrière van Kiprop. Vorige maand liep hij in Rijsel naar een tijd van 59:39.
 
Vrouwen
 
Bij de vrouwen won de 23-jarige Kiplagat (1u08:24), die in 2009 al wereldkampioene veldlopen werd. Ook zij liep vorige maand in Rijsel pas de eerste halve marathon uit haar carrière; toen liet ze een tijd van 1u07:40 optekenen.
 
In Nanning nam ze in de laatste 800 meter de maat van de Ethiopische Dire Tune, die 10 seconden na haar finishte. Het brons was voor een andere Keniaanse, Peninah Arusei, in 1u09:05.
 
Vorig jaar ging de wereldtitel bij de vrouwen naar de Keniaanse Mary Keitany, maar zij was er niet bij in Nanning.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig