Gentse universiteit schorst professor Internationaal Publiekrecht
Professor Marc Cogen Foto: fvv
Professor Internationaal Publiekrecht Marc Cogen is preventief door de Gentse Universiteit geschorst wegens klachten over 'grensoverschrijdend gedrag'. Dat bevestigt de Ugent donderdagavond.

'Op basis van herhaalde meldingen wegens grensoverschrijdend gedrag en in het belang van het onderzoek van een formele klacht bij de externe psychosociaal preventieadviseur tegen professor Marc Cogen, heeft de UGent prof. Marc Cogen preventief geschorst in het belang van de dienst', aldus de Gentse universiteit.

Ondertussen vernam de redactie dat zou gaan om klachten wegens pesten.

De man behoudt tijdens de duur van het onderzoek zijn salaris. Hem wordt wel de toegang tot de universitaire terreinen en gebouwen ontzegd. 'Met onmiddellijke uitwerking, tenzij hij door de academische overheid zou worden uitgenodigd of hem uitdrukkelijke toestemming zou worden verleend en deze hem begeleidt.'

Cogen zelf zegt niet te weten wat hem aangewreven wordt. Hij voelt zich geviseerd. 'Ik ben het die gepest word, omdat ik joods ben en omdat ik als enige Gentse prof Israël steun. Ik heb daartegen al een klacht ingediend bij het Centrum voor Gelijke Kansen. Ik zit thuis met ziekteverlof.'

De 55-jarige Marc Cogen werd in het voorjaar al zijn lesopdracht internationaal publiekrecht, een verplicht vak voor eerstejaarsstudenten rechten, afgenomen. Hij kon wel nog een aantal keuzevakken doceren.

De professor schuwde geen controversiële standpunten rond Israël en de Verenigde Staten en de oorlog in Irak. In het verleden beschuldigde hij de Universiteit en een aantal collega's van antisemitisme.

Ondanks negatieve evaluaties van bachelorstudenten had de professor wel een achterban onder zijn studenten, er werd zelfs een facebookgroep geopend ('Marc Cogen moet blijven doceren! '). In 2009 verloor hij de rectorverkiezingen tegen Paul Van Cauwenberge.

Marc Cogen was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig