Hevige discussies in parlement over film Turquaze
Foto: rr
In de commissie Gelijke Kansen van het Vlaams parlement is donderdag heftig gediscussieerd over de Turks-Belgische film Turquaze. Aanleiding waren enkele berichten in de pers over gescheiden vertoningen van de film voor mannen en vrouwen.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A) trok subsidies uit voor een aantal laagdrempelige vertoningen om zoveel mogelijk Turkse Vlamingen of Vlaams Turken naar de film te lokken.

Fientje Moerman (Open VLD) bond in de commissie de kat de bel aan door te vragen of de minister 'gesegregeerde' vertoningen voor mannen en vrouwen subsidieert. Zo maakte onder meer De Standaard gewag van een gesubsidieerde vertoning georganiseerd door het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen die alleen voor vrouwen toegankelijk was. In Antwerpen zouden mannen geschokt hun vrouwen verwijderd hebben uit de zaal bij het zien van een naaktscène. Volgens Gerda Van Steenberge van Vlaams Belang is het dan ook niet gepast dat een minister van Gelijke Kansen dergelijke vertoningen subsidieert.

Minister Smet ontkende met klem dat er initiatieven genomen werden voor gescheiden vertoningen. Hij riep ook op niet te veralgemenen. 'Het is niet omdat een paar mannen hun vrouwen van de film weghalen dat ze dat allemaal doen. Ik zie dan ook geen reden om de film niet te ondersteunen.'