Kroongetuige in assisenproces parachutemoord verkocht foto's
Kroongetuige Mike Vogeleer. Foto: belga
Op de dertiende dag van het assisenproces over de parachutemoord kwam kroongetuige en parachutist Mike Vogeleer in opspraak omdat bekendraakte dat hij enkele jaren geleden exclusieve foto's van slachtoffer Els Van Doren en minnaar Marcel Somers heeft verkocht aan Het Laatste Nieuws en weekblad Story.

Openbaar aanklager Patrick Boyen: 'Gisteren was als rustdag bedoeld, maar dat werd het niet voor mij. Via de pers vernam ik dat kroongetuige Vogeleer enkele jaren geleden foto’s van Marcel Somers en Els Van Doren verkocht had. Dat maakt hem ongeloofwaardig en het is mijn taak om dat te laten onderzoeken. Speurder Luc François heeft Vogeleer erover al verhoord. Ik betreur dat de media ons niet eerst op de hoogte brengen. We hebben hier niet met een spelletje te maken. Het is een erg belangijke zaak voor zowel de verdachte als voor de familie van het slachtoffer.'

Boyen doet die uitspraak omdat Vogeleer exclusieve foto's van Van Doren en Somers voor 2.500 en 1.800 euro verkocht aan Het Laatste Nieuws en Story. Hij nam contact op met de krant en het weekblad en bood de foto's aan via onherkenbare e-mailadressen.

Bivakmuts

'Ik heb een anoniem e-mailadres aangemaakt en ik nam zelf het initiatief om de foto's aan te bieden. Er kwamen reacties van bepaalde media. Met Het Laatste Nieuws ben ik beginnen te onderhandelen over de prijs.'

Bij persoonlijke contacten met de pers gebruikte hij een bivakmuts. 'Bij de deal zelf heb ik me vermomd uit vrees dat er ergens een verbogen camera zou staan. Ik heb een USB-stick met vier foto's overhandigd. Hoe ik die foto's in mijn bezit heb gekregen in november 2006, weet ik niet meer precies. Ik ga het niet goedpraten wat ik gedaan heb. Het is gebeurd. Ik wou dat ik de klok kon terugdraaien', aldus Vogeleer.

De speurders maakten hem er attent op dat in het artikel zijn geloofwaardigheid als getuige in vraag werd gesteld. 'Over mijn getuigenis van dinsdag, daar blijf ik bij', benadrukte Vogeleer.

De verdediging bleef toch vragende partij om Mike Vogeleer op de zitting te verhoren en daarom vroeg voorzitter Jordens dat de federale politie Vogeleer wilde vragen om vrijdagmorgen aanwezig te zijn.

Vertraging

De procesdag startte eerst al met vertraging door de getuigenis van Vogeleer van dinsdag. Hij verklaarde toen dat hij op videobeelden van de helmcamera van slachtoffer Els Van Doren had gezien dat hij 'in een stip' verdachte Els Clottemans zag. En dat die schijnbaar opzettelijk de formatie verliet op zaterdag 18 november 2006, de dag van de fatale val van Els Van Doren.

Dat stond nochtans niet in het proces-verbaal dat op 6 oktober 2010 werd opgesteld door de federale politie van Tongeren. Vic Van Aelst, advocaat van Clottemans, was dan ook verrast door die vaststelling.

'Vogeleer wilde uitspraak niet in pv'

Speurder Pierre Kessen van de Tongerse federale politie, die het veelbesproken proces-verbaal opstelde, zei dat Mike Vogeleer niet wilde dat de uitspraak van 'de stip' in het pv kwam.

Assisenvoorzitter Michel Jordens reageerde boos en zei dat zoiets in een pv moet staan. 'Bij het beëindigen van zijn verhoor vertelde Vogeleer dat hij mogelijk een afwijking van Clottemans zag. Zijn conclusie was dat Clottemans wegzweefde uit de formatie. Voor mij was dat een belangrijk element. Ik vroeg hem of ik dat mocht noteren. Vogeleer antwoordde: Neen, want u bent mij komen verhoren over het niveau van Clottemans’ sprongen. Als het nodig is, zal ik dat wel melden als ik voor de rechtbank moet getuigen. Ik heb meermaals aangedrongen, maar hij weigerde dat te laten opnemen in het pv', aldus Kessen.

Proces-verbaal van inlichting

Voorzitter Jordens vroeg vervolgens waarom Kessen dan geen 'pv van inlichting' had gemaakt. 'Ik heb het ’s anderendaags uitvoerig aan enkele collega’s en teamchef Cilissen gemeld. Volgens mij was de vaststelling van Vogeleer een erg belangrijk element, maar het is niet aan mij om Vogeleer te dwingen om dat in het pv te laten zetten', aldus Kessen.

Nieuwe analyse videobeelden

Aan het begin van de namiddagzitting kwam deskundige Erwin De Clercq aan het woord, die donderdagvoormiddag bijkomend onderzoek deed naar de videobeelden van de fatale 18 november 2006. Volgens deskundige De Clercq is de uitspraak van Vogeleer 'kort door de bocht'.

De Clercq bevestigde wel dat het zwarte streepje Els Clottemans is op de beelden en hij bevestigde ook dat zij een beweging maakte van 45 graden naar links. Hij had dat ook nooit eerder gezien, omdat hij de beelden nooit op een scherm in hoge definitie kon bekijken.

'Geen vogel'

Volgens hem is het op een gewoon scherm onzichtbaar. 'Het is een persoon die valt en geen vogel. Op die hoogte ben ik nog nooit een vogel tegengekomen. In het begin had ik erover gekeken', aldus De Clercq.

Assisenvoorzitter Michel Jordens besloot dus dat de bedoeling van het wegvliegen niet bekend is. Deskundige Erwin De Clercq heeft in zijn verslag drie mogelijke verklaringen gegeven. 'Clottemans hing in ieder geval verticaal boven de andere springers Somers, Bolsius en Van Doren', bevestigde De Clercq.

Het kan zijn dat Clottemans een betere hoek wilde krijgen om naar de formatie te vliegen of om de formatie in het oog te houden.

'Het onderzoek herbeginnen'

'We gaan het onderzoek herbeginnen, terwijl we al vier jaar aan het onderzoeken zijn', was de kritiek van Vic Van Aelst op het bijkomende onderzoek. 'Plotseling valt dat hier letterlijk en figuurlijk uit de lucht. We menen dat het opzettelijk niet in het pv vermeld is. Ik kan niet begrijpen dat dergelijk punt niet genoteerd wordt. Het onderzoek heeft zijn tijd gehad. Het is geen manier van doen', aldus Van Aelst.

'Ik zeg dit in alle sereniteit. Ik ga zo niet verder. We verzetten ons tegen de bijkomende opdracht voor De Clercq. Het is niet omdat we niet aan waarheidsvinding willen doen, maar dit is weer een manoeuvre. Het is voor mij voldoende geweest. Het eerste wat moet gebeuren is het opnieuw oproepen van getuige Mike Vogeleer, zodat we kunnen oordelen over zijn geloofwaardigheid. Ik wil weten welk vlees we in de kuip hebben. De procureur-generaal doet hier het omgekeerde. De beelden zijn honderden keren bekeken door allerlei mensen en Vogeleer deed hier de uitspraak', besloot Van Aelst.

'Twee processen'

Volgens Jef Vermassen zijn er twee processen bezig. 'Een proces in en eentje buiten de rechtszaal. Wij vinden alles perfect en het enige wat we willen, is de waarheidsvinding.'

'Onthoud dat de beelden van de val gemaakt zijn door het slachtoffer Els Van Doren. Zij zal die zeker niet vervalst hebben. Die beelden moeten onderzocht worden. Als Vogeleer niet betrouwbaar blijkt, laat dan een deskundige als De Clercq de beelden onderzoeken', aldus Vermassen.

Openbaar aanklager Boyen liet ook vallen dat er nog onderzoeksdaden lopende zijn. Daarover worden geen mededelingen gedaan tot de resultaten er zijn. Dat antwoordde Boyen als reactie op de uitspraak dat er al vier jaar onderzoek gevoerd is. Boyen benadrukte nogmaals dat de waarheidsvinding in een assisenproces duurt totdat de debatten gesloten zijn.