Open VLD wil regeren via het parlement
Foto: photo news
Open VLD gaat de komende dagen de boer op om meerderheden te vinden in het parlement om een aantal maatschappelijke thema's op te lossen. Dat is de partij vandaag op een fractiedag overeengekomen.

'De patstelling op regeringsniveau biedt een kans om via het parlement maatschappelijke problemen aan te pakken over de partijgrenzen heen. De mensen verwachten dat een reeks problemen een oplossing krijgen en ze verwachten dat daarvoor krachten gebundeld worden, ook al is daar soms een atypische combinatie voor nodig’, zegt Alexander De Croo in een gesprek met de redactie.

Open VLD gaat de komende dagen verschillende voorstellen naar buiten brengen en met verschillende politieke partijen contacten leggen om meerderheden te vinden. ‘We staan ook open voor voorstellen van hen. Het gaat erom dat net zoals in het Europees Parlement meerderheden over de fracties worden gevonden.’

Migratie aanpakken

Inzake migratie gaat Open VLD integratie-eisen formuleren inzake talenkennis, de capaciteit om voor een zelfstandig inkomen te kunnen zorgen en de mogelijkheid om in uitzonderlijke gevallen (bij criminaliteit) de nationaliteit opnieuw af te nemen. Dat is ook in Frankrijk en Nederland aan de orde.

Andere domeinen zijn soepeler mogelijkheden voor studenten om studentenarbeid te verrichten, meer mogelijkheden voor gepensioneerden om actief te zijn, modernisering van familierecht en de competitiviteit van België.

'Parlement moet voor oplossingen zorgen'

‘Op die manier toont het parlement ook aan de bevolking dat ze niet irrelevant is, maar de uitdagingen aanpakt.’ De Croo vindt niet dat wie straks aan de formatiepoging deelneemt, zich niet kan permitteren om in het parlement aan alternatieve meerderheden te werken. 'Dat zou enkel storen als je dicht bij een regeerakkoord staat, maar daar zijn we vandaag nog lang niet. Je kan ondertussen niet al die tijd het parlement werkloos maken. Wees maar zeker dat deze winter je terug de beelden van de asielproblematiek zal zien. Het parlement moet tonen dat het voor oplossingen zorgt. Ik revolteer tegen de gedachte dat het parlement werkloos is, zoals Dedecker (LDD) zegt. Trouwens, hij zei vroeger dat je werklozen moet proberen te activeren.'

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in