Het consultingbedrijf Deloitte en de Europese Commissie zijn de populairste werkgevers bij afstuderende business-studenten in ons land. In ingenieursrichtingen dromen ze vooral van een job bij Google.

Dit blijkt uit de Belgische editie van de Graduate Barometer 2010, een onderzoek dat voor de achtste keer werd uitgevoerd door het Duitse reserachbedrijf trendence.

Deloitte behoudt in vergelijking met vorig jaar zijn koppositie onder de business-studenten, maar moet die nu delen met de Europese Commissie, die in één keer 7 plaatsen klimt. Ook de andere accountantkantoren domineren de top-tien, met Ernst & Young en PricewaterhouseCoopers op de tweede en derde plaats, voor Coca-Cola en Apple. KBC (6) is het populairste Belgische bedrijf.

In de ‘Engineering’-ranglijst blijft de winnaar van vorig jaar, Google, ook nu aan de top. In deze lijst domineren nog altijd IT-bedrijven, maar ook de farma-industrie komt de top 10 binnen. Apple staat op nummer twee, Janssen Pharmaceutica op drie. Opmerkelijk is de gedeelde elfde plaats van de NMBS.

Salaris

De Belgische studenten rekenen op een eerste jaarsalaris van respectievelijk 26.471 euro (Business) en 28.640 euro (Engineering). Deze verwachtingen liggen beduidend hoger dan het Europese gemiddelde van 22.453 euro (Business) en 25.403 euro (Engineering).

Nochtans plannen Belgische studenten minder te werken dan het Europese gemiddelde. Ze gaan ervan uit 42,9 uur (Business) en 42,1 uur (Engineering) per week op kantoor te zijn. Ter vergelijking: Zweedse studenten verwachten zich aan een werkweek van respectievelijk 49,5 en 44,7 uur.