Google experimenteert met robotauto’s
Foto: rr
Het Amerikaanse IT-bedrijf Google heeft de voorbije maanden in Californië tests uitgevoerd met robotauto’s, wagens die zich zonder bestuurder door het verkeer begeven.

Het lijkt science fiction maar dat is het niet: autoconcerns zijn al jaren aan deze technologie aan het werken, maar Google is wellicht de eerste die enkele prototypes in het verkeer brengt.

De zeven wagens van Google hebben elk al ruim 1.000 mijl (1.600 kilometer) afgelegd. De Toyota Priussen met een cilinder op het dak waren al opgevallen in het verkeer, maar men ging er van uit dat het om gemoderniseerde Street View-wagens ging. Enkel de politie was op de hoogte van het experiment.

De auto’s zijn uitgerust met software die elk voorwerp of levend wezen in de buurt kan herkennen en er adequaat op kan reageren. Er zat wel telkens een persoon achter het stuur, om in te grijpen indien nodig.

Volgens de New York Times zou één van de auto’s zelfs al op de Lombard Street in San Francisco hebben gereden, één van de meest steile en bochtige wegen in de VS.

Google-ingenieurs schatten dat het nog minstens acht jaar zal duren voor deze technologie "marktrijp" is. Tegen dan zou eventueel ook het verkeersreglement kunnen aangepast worden.

Google is bekend als internetzoekrobot, maar is intussen ook op andere vlakken actief, zoals mobiele telefonie en boeken. Het bedrijf heeft een groot toekomstproject lopen rond artificiële intelligentie, waarbinnen de robotwagens kaderen.