Brusselse priester breekt lans voor in-vitrofertilisatie
Foto: Filip Naudts
Priester Johnny De Mot van de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk in Brussel heeft zondag in de homilie gepleit vóór in-vitrofertilisatie (ivf). Dat meldt de VRT.

De priester gaat lijnrecht in tegen het standpunt van het Vaticaan, dat vorige week zware kritiek uitte omdat de arts die mee aan de wieg stond van ivf, de Nobelprijs kreeg.

'Om het leven, daar draait het om. (...) Jezus zegt heel duidelijk: het gaat niet om de regeltjes, het gaat niet om het ritueel. (...) Het leven staat boven de regeltjes', zo preekte priester De Mot.

'Herken God ook in ivf-kind'

'Als een vader en een moeder jarenlang geprobeerd hebben om kinderen te krijgen en er dan via ivf eindelijk een kind is, dan is er vreugde die door heel de gemeenschap en ook door ons wordt gedeeld. Want in elk kind dat geboren wordt herkennen wij het gelaat van God, ook in een ivf-kind en misschien in een ivf-kind nog meer', vervolgde hij.

Priester Johnny De Mot ondersteunt heel wat projecten voor de armen in de hoofdstad. In 2008 liet hij al optekenen dat een mens niet gemaakt is om alleen te zijn en riep hij het Vaticaan op om priesters een levenspartner te gunnen.

'Iedereen is vrij'

Jürgen Mettepenningen, de woordvoerder van aartsbisschop Léonard, reageerde afwijzend op de uitspraak, maar 'het staat iedereen in de kerk vrij om een standpunt te bepalen'. 'Het standpunt van het Vaticaan zal niet veranderen door het standpunt van die priester', aldus Mettepenningen.