De Servische oproerpolitie is zondag enkele keren slaags geraakt met honderden extreemrechtse sympathisanten die de Gay Pride in Belgrado probeerden te verstoren. Meer dan 140 mensen raakten gewond. 200 personen werden ingerekend.

Duizenden agenten sloten straten in de Servische hoofdstad af waar de optocht werd gehouden. Op diverse plekken vonden gevechten plaats met relschoppers die de veiligheidscordons probeerden te doorbreken. Minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dacic schatte dat er zo’n zesduizend relschoppers tegenover 5.600 politieagenten stonden.

Tal van auto’s werden in brand gestoken of anderszins beschadigd, winkelpuien sneuvelden, vuilniscontainers werden omgegooid en straatborden werden vernield. Meerdere winkels werden geplunderd.

Traangas en pantservoertuigen

De relschoppers schoten op de politie en gooiden met brandbommen naar het hoofdkantoor van de regerende pro-westerse Democratische Partij. Ook het gebouw van de staatstelevisie en de hoofdkantoren van andere politieke partijen werden aangevallen, waarbij veel ruiten werden ingegooid.

De oproerpolitie werd door de relschoppers bekogeld met molotovcocktails, stenen, flessen en vuurwerk. De politie reageerde met traangas en zette pantservoertuigen in om de oproerkraaiers uiteen te slaan.

'Haaks op familiewaarden

Rechtse groeperingen in Servië zeiden dat het homo-evenement haaks staat op religieuze en familiewaarden. Veel van de relschoppers waren echter voetbalhooligans van groepen waarbij ook neo-nazi’s en andere extremisten zich hebben aangesloten.

'Deze rellen hebben duidelijk niets van doen met de homo-optocht of andere morele waarden', zei Jelana Trivan, woordvoerster van de Democratische Partij. 'Dit zijn bendes hooligans die streng gestraft moeten worden.'

'Is dit het Wilde Westen?'

'Het wordt hoog tijd dat we deze zogenaamde leden van patriottische organisaties op democratische wijze voor het gerecht brengen', zei ook minister van Defensie Dragan Sutanovac. 'Is dit Belgrado of het Wilde Westen?'

De Servische president Boris Tadic veroordeelde het ’vandalisme’ in de straten van Belgrado en zwoer dat de extremisten worden gearresteerd en gestraft. 'Servië waarborgt de mensenrechten van al zijn burgers, ongeacht de verschillen tussen hen, en geen enkele poging om die vrijheden door middel van geweld te schenden wordt geaccepteerd.'

De Gay Pride zondag werd gezien als een grote test voor de Servische regering, die een serie westerse hervormingen wil doorvoeren en heeft beloofd de mensenrechten na te leven om kans te maken op het lidmaatschap van de Europese Unie.

Rechtse groeperingen verstoorden een vergelijkbare optocht al eens in 2001 en ook vorig jaar zorgden zij ervoor dat het evenement moest worden afgelast.