Elio Di Rupo doet plan B uit de doeken
Foto: photonews
Indien de Vlamingen zich in een volksraadpleging uitspreken voor onafhankelijkheid, zal het overblijvende België bestaan uit Wallonië en Brussel. De inwoners uit de zes Vlaamse faciliteitengemeenten zullen dan bevraagd worden over hun toekomst. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo zondag op RTBF en RTL-TVi verklaard.

Volgens de PS-voorzitter bestaat het risico dat de N-VA nooit bereid zal zijn een compromis te aanvaarden. De partij wil op termijn immers een onafhankelijke Vlaamse staat.

Bovendien moet elk compromis op een N-VA-congres een tweederdemeerderheid krijgen, terwijl een compromis voor elke nationalistische partij een mislukking inhoudt, stelde Di Rupo nog.

Meer in het algemeen, indien een of meer Vlaamse partijen de onafhankelijkheid van Vlaanderen eisen, moeten de Vlamingen zich volgens Di Rupo hierover kunnen uitspreken. Hij twijfelt eraan of de Vlamingen dat wel willen.

Indien dat toch het geval is, "behoort België ons toe". En dan zal België bestaan uit Wallonië en Brussel. De inwoners uit de zes faciliteitengemeenten moeten dan hun wil kunnen uitdrukken, vindt Di Rupo.

De sterke man van de PS benadrukt wel dat dit scenario helemaal niet is wat de Franstalige socialisten willen. "Wij zullen het maximum maximorum doen om tot een compromis te komen, ook al zal dit niet gebeuren tegen om het even welke prijs", dixit Di Rupo.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in