Oscar Freire wint Parijs-Tours
Foto: reuters
Oscar Freire heeft Parijs-Tours gewonnen. Net voor de streep ging het peloton nog over vluchter Lequatre. Freire was een zucht sneller dan Furlan en Gert Steegmans.

De wedstrijd ontwikkelde zich als een doorsnee Tourrit op het vlakke. Acht dapperen waagden zich aan een vroege ontsnapping. Flecha, Jorgensen, Meyer, Krivtsov, Geschke, Saramotins, Pichon en onze landgenoot Nikolas Maes fietsten maximaal vierenhalve minuut bij elkaar. Maar het peloton hield de voorsprong van de acht onder controle en haalde de verbrokkelde kopgroep bij op 11 kilometer van de streep.

Net voor de hergroepering kwamen de eerste aanvallen. Enkele mindere goden probeerden op de eerste nieuwe helling weg te raken. Geoffroy Lequatre lukte in zijn opzet en ging alleen op avontuur. Maar toen begonnen favorieten als Gilbert, Pozzato ook tempo te maken.

Sep Vanmarcke achtte de tijd rijp om de sprong te maken naar eenzame koploper Lequatre, maar hij kreeg de kloof niet dicht en werd weer ingelopen door het peloton. Lequatre behield op 5 kilometer van de aankomst nog 20 seconden over op het jagende peloton.

Op de laatste helling waagden de favorieten hun kans niet, ze bleven zitten. Lequatre kreeg de pedalen nog goed rondgedraaid en stevende op de mooiste overwinning van zijn carrière af, maar hij werd in de laatste meters ingelopen. McEwen werd tijdens de sprint ingesloten, Oscar Freire klopte Angelo Furlan op de streep. Gert Steegmans werd knap derde.

 Uitslag:

1. Oscar Freire (Spa), 233 km in 4u52:54.
2. Angelo Furlan (Ita) z.t.
3. Gert Steegmans (Bel) 
4. Klaas Lodewijck (Bel)
5. Yukiya Arashiro (Jap)
6. Romain Feillu (Fra)
7. Yoann Offredo (Fra)
8. Wouter Weylandt (Bel)
9. Bernhard Eisel (Oos)
10. Sébastien Chavanel (Fra)
11. Robbie McEwen (Aus)
12. Anthony Ravard (Fra)
13. Alexandre Pichot (Fra)
14. Danilo Hondo (Ger)
15. Sepp Vanmarcke (Bel)
16. Greg Van Avermaet (Bel)
17. Pablo Lastras (Spa)
18. Fabien Bacquet (Fra)
19. Roy Curvers (Ned)
20. Cédric Pineau (Fra)