PS-voorzitter Elio Di Rupo gaat de komende dagen alle Franstalige partijen samenroepen om een standpunt in te nemen over een mogelijke stemming in de Kamer rond de agendering van BHV. Dat heeft hij zondag op de Franstalige tv-zenders gezegd. Ook de MR wordt uitgenodigd.

De N-VA-fractieleider Jan Jambon kondigde zondag aan dat zijn partij volgende dinsdag de vraag van het Vlaams Belang niet gaat steunen om het BHV-wetsvoorstel dringend te behandelen. Hij voegde er wel aan toe dat zijn partij vanaf de week nadien wel weer de parlementaire weg gaat bewandelen als de verduidelijkingsopdracht van Bart De Wever niets oplevert.

Di Rupo verwerpt de timing van 18 oktober. 'Wij laten ons niet overdonderen. Wij zullen er alles aan doen om het land te stabiliseren, tegen om het even welke prijs', wierp hij op.

De PS-voorzitter kondigde aan dat hij de komende dagen alle Franstalige partijen gaat samenroepen om zich te buigen over de mogelijke agendering in de Kamer van de Vlaamse BHV-splitsingsvoorstellen. Ook de MR zal erbij zijn, om ervoor te zorgen dat die partij 'terug dichter bij de Franstalige partijen staat dan bij de N-VA'. Door te verdedigen dat eerst dient te worden uitgemaakt wat Vlamingen en Franstaligen nog samen willen doen, staat de MR niet ver van de N-VA, meent Di Rupo.
De PS-voorzitter stelde nog dat De Wever mag consulteren wie hij wil.