Horst Seehofer, de voorzitter van de Duitse christendemocratische partij CSU, wil een immigratiestop voor inwoners van Arabische landen. Dat verklaart hij in het magazine Focus.

De uitspraak van Seehofer komt er op het moment dat de Turkse regeringsleider Recep Tayyip Erdogan Duitsland bezoekt.

Seehofer pleit voor een stop op de migratie uit landen 'met een andere cultuur'. Daarnaast wil hij dat 'illegalen' harder worden aangepakt.

De uitspraken van de partijleider kunnen op weinig begrip rekenen bij de andere partijen. Renate Künast, fractieleider van de groenen in de Bundestag, verwijt Seehofer rechtspopulisme. Claudia Roth, de partijleidster van de groene partij, eist dat de CSU-topman zich excuseert bij alle Turkse en Arabische immigranten.

Ook bij de liberale partij FDP kan Seehofer op weinig begrip rekenen. 'Duitsland heeft nood aan een rationele migratiepolitiek en geen doelbewust vereenvoudigende en populistische uitlatingen', zegt minister van Justitie Sabine Leutheusser.

Net dit weekend is de Turkse eerste minister Erdogan op bezoek in Duitsland. Zaterdag nam hij met bondskanselier Angela Merkel door hoe de twee miljoen Turken in Duitsland zich beter kunnen integreren. Merkel verklaarde iets te willen doen aan de lage opleidingsgraad van de Duitse Turken. Erdogan wees op het belang om vloeiend Duits te spreken.
Uit een peiling van de krant Bild am Sonntag blijkt dat de meerderheid van de Duitsers niet overtuigd is dat de moslims willen integreren.