Maingain zoekt heil in federatie Wallonië-Brussel
Foto: bdw
FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft zondag op een partijcongres een pleidooi gehouden voor een federatie Wallonië-Brussel. 'Dat is het enige project dat een tegengewicht kan vormen voor de Vlaamse staat', luidde het.

Maingain haalde uit naar PS, CDH en Ecolo, die volgens hem bij de communautaire onderhandelingen alleen maar de schade willen beperken.

'Wat we nodig hebben, is een federatie Wallonië-Brussel die net zoals de Vlaamse staat zijn wil kan doordrukken. Het is zo’n federatie die Brussel en Wallonië de bescherming zal bieden die ze nodig hebben', verklaarde Maingain.

De FDF-voorzitter had geen goed woord over voor de onderhandelingen. Hij hekelde niet alleen de geheimzinnigheid die er rond hangt - 'ze onderhandelen over de toekomst van het land en het is zo ernstig dat de burgers er niets mogen van afweten' - maar ook de houding van de Franstalige partijen, die volgens hem constant terugkrabbelen. Hij verwijt hen ook mee te gaan in de Vlaamse logica van de Copernicaanse revolutie en de splitsing van BHV.

'De Franstalige verantwoordelijken weten niet welke richting ze uitgaan. Hun enige doel is de schade te beperken. Dat is een verliezersmentaliteit en dat heeft Bart De Wever goed door. Hij vraagt immers telkens meer', luidde het.