PS is geflirt De Wever met liberalen 'beu'
Foto: belga
PS-voorzitter Elio Di Rupo is het meer dan 'beu' dat Bart De Wever (N-VA) altijd weer met de liberalen afkomt. 'PS, CDH en Ecolo vertegenwoordigen 70 procent van de Franstalige bevolking', zegt Di Rupo.

'Wij hebben beslist om samen te werken voor een grote staatshervorming met meer bevoegdheden voor de deelstaten. Voor een compromis moet je dus met ons zijn', aldus Di Rupo in het VRT-journaal.

De N-VA sluit niet uit dat haar voorzitter Bart De Wever tijdens zijn verduidelijkingsopdracht ook met MR-voorzitter Didier Reynders gaat praten. Het zou dan wel in zijn hoedanigheid van minister van Financiën zijn, gaf N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke op RTL-TVi aan.

Vrijdagavond kreeg De Wever van de koning 10 dagen om de politieke situatie te verduidelijken. Dat diende te gebeuren met de zeven partijen die de voorbije maanden onderhandelden over een akkoord. De N-VA liet echter vrijwel meteen weten dat De Wever vrij is om in het kader van zijn opdracht iedereen te consulteren. De partij opende zo de deur naar de liberalen.

Op RTL-TVi stelde Siegfried Bracke dat het in een democratie niet meer dan normaal is dat je met iedereen praat. Het is volgens hem niet ondenkbaar dat ook met Reynders wordt gesproken 'om de zaken op financieel vlak te verduidelijken'.