N-VA dient geen splitsingsvoorstel BHV in
Foto: Jimmy Kets
N-VA gaat volgende week bij het begin van het nieuwe parlementaire jaar geen voorstel indienen in de Kamer om BHV te splitsen.

De partij wil haar voorzitter Bart De Wever alle kans geven om een onderhandelde oplossing te vinden. Dat zei Jan Jambon vanmorgen in de Zevende Dag op Eén.

De Wever werd vrijdagavond door de koning belast met een 'verduidelijkingsopdracht'. Het is de bedoeling dat De Wever de volgende tien dagen probeert om de standpunten van de onderhandelende partijen opnieuw dichter bij elkaar te brengen. Mogelijk knoopt De Wever ook gesprekken met de liberalen aan.

Deadline op 18 oktober

De volgende thema's liggen opnieuw op tafel: BHV, de herfinanciering van Brussel, de staatshervorming en de financieringswet . Op maandag 18 oktober zal De Wever verslag uitbrengen bij de koning.

Tot 18 oktober zijn de Vlaams-nationalisten niet van plan om een splitsingsvoorstel in de Kamer in te dienen of te steunen. Vlaams Belang en LDD hebben wel zo'n voorstel ingediend.

'We willen De Wever alle kansen geven om een onderhandelde oplossing uit te werken', zegt Jambon. 'Onderhandelingen zijn de snelste weg tot een splitsing. Maar, de N-VA zal de situatie op 18 oktober evalueren en als blijkt dat een oplossing niet mogelijk is, ligt de parlementaire weg open'.

De N-VA zal met andere woorden dan weer zelf een splitsingsvoorstel indienen en proberen de wil van de Vlamingen in de Kamer door te drukken.

Ook CD&V, SP.A en Open VLD wachten af

Ook CD&V, SP.A en Open VLD zullen de hoogdringende behandeling van het BHV-voorstel niet steunen. Dat maakten de Kamerleden Servais Verherstraeten (CD&V), Bruno Tobback (SP.A) en Patrick Dewael (Open VLD) duidelijk.

'Wij zullen nooit proberen Jan Jambon te overtreffen in radicaliteit. De snelste manier om BHV te splitsen, is onderhandelen', stelde SP.A-fractieleider Bruno Tobback. Samen met zijn CD&V-collega Servais Verherstraeten benadrukte hij dat het verleden heeft uitgewezen dat de parlementaire weg niet noodzakelijk de snelste is.

'Laat ons de onderhandelingen voluit een kans geven', voegde Verherstraeten eraan toe. De twee stelden wel dat het parlement wel zijn werk moet doen indien de onderhandelingen niets opleveren.

Ook Open VLD kiest voor de onderhandelende weg, gaf Patrick Dewael aan. Hij wil dat BHV een onderdeel vormt van een globaal onderhandelingspakket. 'BHV moet in het parlement aan bod kunnen komen, maar wij gaan geen stokebrand spelen', zegt de gewezen minister en Kamervoorzitter.
.