De Amerikaanse soulzanger Solomon Burke is zondagochtend op de Nederlandse luchthaven Schiphol overleden. Dat melden diverse Nederlandse media op gezag van een woordvoerder van Schiphol.

Burke overleed zondagochtend net na de landing in een vliegtuig waarmee hij van Los Angeles naar Schiphol vloog. De Amerikaanse soullegende kwam naar Amsterdam voor een optreden met popgroep De Dijk dinsdag in Paradiso. Hij werd 70 jaar oud. Hij stond onlangs nog samen met de Britse zangeres Joss Stone op Dranouter.

Na zijn overlijden is het lichaam van Burke naar het mortuarium op de luchthaven gebracht, waar een schouwarts hem officieel dood verklaarde. Burke is volgens de arts een natuurlijke dood gestorven. Burke torste al jaren veel overtollig gewicht mee. Zijn obesitas noopte hem om zijn concerten al zittend te verzorgen.

Het lichaam van Burke wordt komende week teruggebracht naar de VS. Afhankelijk van enkele formaliteiten en de Amerikaanse ambassade zal Burke tussen woensdag en vrijdag naar zijn thuisland worden gebracht om daar te worden begraven. Omdat de begrafenis pas over een aantal dagen kan plaatshebben, wordt het lichaam van de zanger op Schiphol gebalsemd.

Net als bij de meeste soulzangers lagen ook Burke’s wortels bij de gospelmuziek. In de jaren zestig scoorde de man uit Pennsylvania enkele hits, waaronder het overbekende ’Everybody needs somebody to love’, ’Cry to me’ en ’If you need me’. In zijn carrière trad Burke op met artiesten als Jerry Lee Lewis, Percy Sledge en Ben E. King.