De Brusselaar Phillipe Le Jeune (50) is zaterdagavond wereldkampioen jumping geworden op de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Lexington, in de staat Kentucky, met zijn paard 'Vigo d'Arsouilles'.

Le Jeune volgt Jos Lansink op, waardoor de titel opnieuw voor vier jaar in Belgische handen is.

'Ik hou meer van paarden dan van mensen'

Le Jeune ging de Saoediër Abdullah al Sharbatly en de Canadees Eric Lamaze (Olympisch kampioen 2008) vooraf.

'Dit is een droom, ik voel me geweldig', begon Le Jeune. 'Ik heb van mijn vader geleerd om van dieren te houden en ik hou meer van paarden dan van mensen. Als mijn paard kon praten, zou ik het in mijn plaats het woord laten voeren.'

'Ik rijd al van mijn vijftiende paard en voelde me al van in het begin ontspannen in de finale. Ik heb mijn eigen stijl en dat loonde', stelde de wereldkampioen.


'Dat ik met geen enkel paard een fout gemaakt heb, schenkt me bijzonder veel voldoening. Dit was een geweldige week, ik zal toch enkele dagen nodig hebben om te beseffen wat ik hier gepresteerd heb', klonk het.

Eerder werd België met behalve Le Jeune en Jos Lansink ook Dirk Demeersman en Judy-Ann Melchior knap derde in het landenklassement, waardoor het zeker is van deelname aan de landencompetitie op de Olympische Spelen van Londen 2012.