Chileense mijnwerkers willen allemaal als laatste naar boven
Foto: epa
De reddingsoperatie van de 33 Chileense mijnwerkers die al twee maanden vastzitten onder de grond is zondag zijn laatste fase in gegaan. Woensdag ziet de groep wellicht opnieuw daglicht. De mijnwerkers discussiëren intussen over wie als laatste naar boven mag.

Een reddingsboor heeft zaterdag de mijnwerkers bereikt.

De Schramm T-130-boor heeft het plafond van de werkruimte waartoe de mijnwerkers toegang hebben, doorboord. Sirenes kondigden de doorbraak aan, die op vreugdekreten onthaald werd bij de familie van de mijnwerkers. Zij verblijven al sinds het begin van de problemen in een kamp naast de mijn.

Reddingsschacht wordt versterkt

De ontsnappingsschacht waardoor de 33 Chileense mijnwerkers moeten worden gered, moet nog deels worden versterkt. Het gaat alleen om het bovenste deel van de schacht, concludeerden reddingswerkers na bestudering van videobeelden van de tunnel.

Aanvankelijk werd gevreesd dat een groter deel van de wand niet sterk genoeg zou zijn. In het ergste geval zou de hele schacht van ruim zeshonderd meter lang moeten worden voorzien van stalen pijpen, maar het gewicht van die pijpen bracht het risico met zich mee dat de schacht zou instorten. Ook was het de vraag of iets dergelijks technisch mogelijk was.

Het verstevigen van de hele schachtwand zou bovendien een week vertraging opleveren. Bijkomend risico was dat de reddingscapsule, waarmee de kompels een voor een omhoog worden getakeld, in de buizen zou blijven steken.

Na de video-analyse bleek dat alleen de bovenste 96 meter met pijpen moet worden verstevigd. Reddingswerkers hopen hierdoor woensdag te kunnen beginnen met het naar boven halen van de mijnwerkers, een klus die zo’n anderhalve dag duurt.

Plan C

Als die constructie er staat wordt begonnen met de evacuatie. 'Het maakt niet uit of het dag of nacht is', aldus Laurence Golborne, minister van Mijnbouw, zondag. Het zal ongeveer een uur duren om één mijnwerker naar boven te halen.

Tegelijk wordt nog steeds aan een Plan C gewerkt. De boor om die schacht te graven zit al op 447 van de 597 meter. Het Plan A, dat het traagste van de drie bleek, werd een week geleden stopgezet.

De 33 slachtoffers zijn intussen in een discussie verwikkeld omdat ze allemaal als laatste uit de mijn willen komen. Minister van Gezondheid Jaime Manalich liet hen zaterdag weten dat ze een volgorde moesten opstellen. Daarop brak een kameraadschappelijk debat uit over wie als laatste naar boven mocht.