Partijraad N-VA zet Kim Geybels uit de partij
Foto: pn
De partijraad van de N-VA heeft zaterdagnamiddag beslist om gewezen senator Kim Geybels uit de partij te zetten. De raad volgt dus het advies dat de tucht- en verzoeningscommissie eerder over de zaak had uitgebracht. Geybels werd eerder deze week ook al uit Jong N-VA gezet.

De partijraad kwam zaterdag samen in het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding in Asse. Behalve over de politieke situatie boog die zich ook over het dossier dat de N-VA al een hele tijd achtervolgt: Kim Geybels.

Na de perikelen van de voorbije weken adviseerde de tucht- en verzoeningscommissie van de Vlaams-nationalisten al om de spoedarts die op 13 juni in de Senaat verkozen raakte uit de partij te verwijderen. De leden van de partijraad schaarden zich bijna volmondig achter dat advies.

Drugs- en afpersingsverhaal

Kim Geybels nam eind augustus ontslag uit de Senaat nadat ze in Thailand verwikkeld was geraakt in een drug- en afpersingsverhaal. Volgens Geybels werd ze door Senaatsvoorzitter en partijgenoot Danny Pieters, de voorzitster van de N-VA-fractie Liesbeth Homans en N-VA-voorzitter Bart De Wever onder druk gezet en afgeperst om haar ontslagbrief te ondertekenen en zou haar ontslag dan ook ongeldig zijn.

Geybels diende tegen de N-VA een strafklacht in wegens afpersing en laster en eiste een schadevergoeding van 452.000 euro. Daarnaast dagvaardde de Lummense spoedarts ook de Senaat zelf in een poging haar zitje in de Hoge Vergadering terug te krijgen.

De partij en N-VA-voorzitter Bart De Wever ergerden zich mateloos aan de moddercampagne van Geybels en startten ook de procedure op om haar uit de partij te zetten. Dat gebeurde zaterdag dus ook effectief.

Het bureau van de Senaat besliste donderdag al in consensus dat het ontslag rechtsgeldig is. Daardoor kan haar opvolger Piet De Bruyn, gewezen partijwoordvoerder en nu woordvoerder van Vlaams minister Philippe Muyters, volgende week de eed afleggen in de Hoge Vergadering.

Met de twee beslissingen lijkt het lot van Kim Geybels nu definitief bezegeld.