De Wever belast met 'verduidelijkingopdracht'
Foto: belga
De koning heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gevraagd een verduidelijkingopdracht van tien dagen te vervullen. Dat meldt het Paleis vrijdagavond in een mededeling.

Rond 19u30 is  De Wever aangekomen op het Paleis in Laken voor een onderhoud met de koning. De koning heeft hem gevraagd een 'verduidelijkingopdracht' van tien dagen te vervullen met de zeven partijen die rond de tafel zaten om de standpunten dichter bij elkaar te brengen.

De volgende thema's liggen opnieuw op tafel: BHV, de herfinanciering van Brussel, de staatshervorming en de financieringswet . Op maandag 18 oktober zal De Wever verslag uitbrengen bij de koning.

De zeven partijen die betrokken waren bij de onderhandelingen over een staatshervorming zijn N-VA, PS, CD&V, SP.A, CdH, Ecolo en Groen! . De liberalen worden dus blijkbaar niet betrokken bij deze opdracht.

De Wever wil zijn verduidelijkingsopdracht in discretie uitvoeren en hoopt dat ook de gesprekspartners die hij zal uitnodigen, die discretie zullen respecteren. Dat meldt zijn woordvoerder vrijdagavond. Hij bevestigt dat de opdracht van De Wever zich beperkt tot de zeven partijen die tot nu toe hebben onderhandeld. Wel voegt hij er aan toe dat 'de koninklijke opdrachthouder echter vrij is om iedereen te consulteren die hij wenst in het kader van zijn opdracht'.

Windstil

Nadat koning Albert II woensdag en donderdag de voorzitters had ontvangen van de partijen die betrokken waren bij de onderhandelingen over een staatshervorming, bleef het vrijdag lange tijd windstil in Laken. Het was de hele dag onduidelijk of het Paleis vandaag of pas tijdens het weekend nog een initiatief zou nemen.

De N-VA trok maandag de stekker uit de onderhandelingen. De Wever riep de andere partijen toen op de communautaire onderhandelingen van nul te herbeginnen en zei 'beschikbaar' te zijn 'indien men dat wenselijk zou achten'. 

Onenigheid

Tussen de PS en de N-VA heerste onenigheid over wie nu het heft in handen moet krijgen nadat de onderhandelingen op niets zijn uitgedraaid.

De Franstalige partijen stonden wantrouwig tegenover N-VA-voorzitter Bart De Wever en schoven de voormalige voorzitter van de Vlaamse socialisten en oud-minister, Johan Vande Lanotte (SP.A), naar voren.

De N-VA liep daar niet meteen warm voor. De partij zag Vande Lanotte als een verlengstuk van de PS. Bovendien wou de N-VA liever de liberalen betrekken bij de regeringsvorming.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig