Vlaming ziet toekomst in (hervormd) België
Achttien procent van de Vlamingen vindt dat België maar beter kan ophouden te bestaan. Foto: ds-infografiek
Slechts één op de vijf N-VA-kiezers wil het einde van België.

Gevraagd naar de toekomst van ons land vindt achttien procent van de Vlamingen dat België maar beter kan ophouden te bestaan. Bijna evenveel Vlamingen, zestien procent, is voorstander van een terugkeer naar het unitaire België met één nationaal parlement en één nationale regering.

Het einde van het land is volgens de recentste DS/VRT peiling dus niet voor morgen. Een meerderheid verkiest nog altijd de federale staat, zij het met meer bevoegdheden voor de regio’s.

Dat de meeste Vlamingen de onafhankelijkheid liever niet uitroepen, is een constante bij onderzoeken die peilen naar de toekomst van ons land. Het resultaat van deze peiling hoeft dus niet te verwonderen, hoewel het aantal separatisten hoger ligt dan bij vorige peilingen.
In 2007, kort na de federale verkiezingen, was volgens een IPSO-onderzoek van de KULeuven, negen procent van de Vlamingen voorstander van een onafhankelijke staat.

De aanslepende politieke impasse heeft het separatisme duidelijk populairder gemaakt, maar de meeste Vlamingen doeken het land liever niet op.

Opvallend is dat ook de gemiddelde N-VA-kiezer zijn toekomst liever in België ziet dan in Vlaanderen, op voorwaarde dat er werk gemaakt wordt van een grondige staatshervorming. Slechts één op de vijf N-VA-kiezers vraagt het einde van België. Dertien procent is zelfs voorstander van de terugkeer naar een unitair België.

De overgrote meerderheid van de Vlamingen zweert nog altijd bij het federale België. Zeventien procent wil de zaken daarbij houden zoals ze zijn en verkiest een institutioneel status quo, 36 procent wil de federale staat behouden op voorwaarde dat er meer bevoegdheden komen voor de gemeenschappen en de gewesten, de federale overheid moet daarbij inboeten. Een kleine minderheid vraagt het omgekeerde, een federale staat die opnieuw een aantal bevoegdheden van de regio’s op zich neemt.

De grootste voorstanders van een onafhankelijke Vlaamse staat zijn zoals verwacht te vinden bij Vlaams Belang met 54 procent van de kiezers en LDD (46 procent). CD&V kent met negen procent opvallend weinig separatisten. SP.A kent tien procent separatisten, Groen! elf procent en Open VLD acht procent.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig