Een op de drie voor N-VA
Foto: rr
Voorlopig staat er geen maat op de groei van N-VA. De partij vreet de volledige rechterzijde op. Een Vlaming op de drie wil voor de Vlaams-nationalisten stemmen, een Vlaming op de twee kan het zich voorstellen.

Partijen die tegenwoordig hun verantwoordelijkheid opnemen tijdens onderhandelingen, gaan vooruit. Zo eenvoudig lijkt de eerste vaststelling van de jongste TNS-peiling, voor rekening van De Standaard en de VRT. De N-VA, CD&V, de SP.A en Groen! gaan vooruit, Open VLD, Vlaams Belang en LDD moeten terrein prijsgeven. Zowat 20 procent veranderde bij deze peiling van stem in vergelijking met de verkiezingsuitslag.

Het onderzoek sloot afgelopen dinsdag af. Zowat eenderde van de ondervraagde Vlamingen wist dat de N-VA de lopende onderhandelingen had stopgezet. TNS-Media ziet evenwel geen verschil in de resultaten die voor en na dat breukmoment werden afgenomen. De beslissing van Bart De Wever heeft bijgevolg zijn partij bevoordeeld, noch benadeeld.

Met 33 procent doet de N-VA het bijna vijf procent beter dan de jongste parlementsverkiezingen. Het gaat om de hoogste score die ooit in een DS/VRT-peiling werd gehaald. De partij ontbolstert zich als dé politieke kracht van de rechterzijde en schraapt daarbij Vlaams Belang, Lijst Dedecker en in mindere mate Open VLD leeg. Een Vlaming op de twee kan het zich voorstellen om op de partij van Bart De Wever te stemmen. De partij heeft met haar voorzitter de populairste politicus in haar rangen. Toch blijft er een personeelsprobleem. Andere kopstukken doen het — op Siegfried Bracke na — een stuk minder.

Met 18,1 procent hinkt CD&V een flink stuk achterop. De Vlaamse christendemocraten doen het een half procent beter dan in juni maar van een remonte is geen sprake. Vier CD&V’ers staan in de top tien van meest populaire politici. Kris Peeters en Yves Leterme houden stand. Hilde Crevits en Inge Vervotte maken het klavertje vier vol.

Ook de SP.A kan de handen warmen aan het feit dat ze vier vertegenwoordigers telt in de top tien. Op een derde plaats blijft Frank Vandenbroucke het beter doen dan voormalig toekomstig informateur Johan Vande Lanotte (5e). Met 16,5 procent klimt voorzitter Caroline Gennez een stukje uit het dal (winst 1,5 procent). Maar zo’n cijfer blijft te laag voor een ambitieuze partij.

Open VLD kiest voluit voor de oppositie en dat kan de Vlaming momenteel niet smaken. Persoonlijk geniet voorzitter Alexander De Croo een flinke populariteit. Zijn partij zakt weg naar 12,4 procent, het laagste cijfer ooit.

Zowel Vlaams Belang als Lijst Dedecker bloeden. Een kwart van de Vlaams Belangkiezers van afgelopen juni trok naar de N-VA. De campagne om het ‘verraad’ van de N-VA tijdens de onderhandelingen aan de kaak te stellen, haalt niets uit. Voor het eerst zakt Vlaams Belang onder de grens van de tien procent. Voor Jean-Marie Dedecker is het over en out. Met 2,5 procent rondt zijn partij niet de kiesdrempel.


Op het resultaat van Groen! kan haast een klok worden gelijk gezet. Steeds haalt de partij tussen de 7 en de 8 procent, nu is dat niet anders. De partij wint lichtjes. Even belangrijk, de populariteit van voorzitter Wouter Van Besien, die vandaag wordt herkozen, zit in de lift.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig