Vlaamse regering schrapt registratierechten op bouwgrond
Foto: bouwen & renoveren
De Vlaamse regering schrapt de 10 procent registratierechten die geheven wordt op bouwgrond die tegelijk met een nieuwbouwwoning of -appartement wordt aangekocht.

Ze doet die inspanning, zo zegt minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters, om te vermijden dat consumenten vanaf 1 januari 2011 een dubbele heffing moeten betalen, wanneer er een btw-tarief van 21 procent om dat type bouwgrond wordt ingevoerd.

Een en ander is het gevolg van het zogenaamde Breitshol-arrest van het EU-Hof van Justitie. Dat noopte de federale regering ertoe een btw-heffing van 21 procent in te voeren op bouwgrond die samen, dus bij dezelfde firma, met een nieuwbouw wordt aangekocht.

Omdat Vlaanderen op die gronden al 10 procent registratierechten heft, "dreigt de Vlaming met een fors oplopende factuur te blijven zitten, en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn", legt Muyters uit. De Vlaamse regering besliste daarom die registratierechten vanaf 1 januari volgend jaar te laten vallen.

Dat neemt niet weg dat de Vlaming in dit geval 11 procentpunt meer dreigt te moeten betalen voor zijn bouwgrond. Goed ingelichte bronnen menen echter te weten dat de bouwsector aan een oplossing werkt, waarbij firma’s bijvoorbeeld twee aparte nv’s zouden kunnen oprichten, zodat de ene de bouwgrond kan verkopen en de andere de nieuwbouw, en de 21 procent-heffing vervalt.

Omdat er "in de praktijk nog een aantal zaken moet worden georganiseerd", kan de Vlaamse regering nog niet zeggen wat de budgettaire impact van haar beslissing zal zijn. Over het dossier wordt ook nog overlegd met de federale regering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in