'Babs is vreemd virus dat ons leven binnendrong'
Jan De Wilde, echtgenoot van Els Van Doren en advocaat Jef Vermassen Foto: photo news
Op het assisenproces over de parachutemoord heeft Jan De Wilde, de echtgenoot van het slachtoffer Els Van Doren, vrijdag getuigd. Hij omschreef de beschuldigde Els Clottemans als een virus dat het leven van zijn gezin is binnengedrongen.

De Wilde bleek het vrijdag erg moeilijk te hebben met de beschuldigingen die Els Clottemans aan zijn adres uitte. 'Babs blijft mijn gezin aanvallen. Dat is nu al vier jaar. Ze komt met alle mogelijke motieven. Ze doet ons pijn. Ze betichtte mijn dochter en mijzelf. Ze verscheen een jaar na de feiten in een tv-programma, waar ze een telefonisch interview gaf. Babs heeft Els haar leven verwoest. Ze heeft mijn vrouw afgepakt. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Ze heeft de mama van mijn kinderen afgepakt. Ik moet dat allemaal verwerken. Ik ben dat moe.'

Bizar gedrag

De Wilde dacht aanvankelijk dat Babs een springmaat en een vriendin van Els was. Hij vertelde over haar bizarre houding na het overlijden van zijn vrouw Els Van Doren. Dat ze een soort grijns had, toen hij haar spullen ging oppikken in de club in Zwartberg na haar fatale val op 18 november 2006.

Na haar overlijden kwam Clottemans bij De Wilde thuis om foto's van Els Van Doren te brengen. Ze  vertelde toen dat Els een buitenechtelijke relatie met Marcel Somers had. Tot dan wist De Wilde niet wie de minnaar van zijn vrouw was.

'Babs vertelde dan dat Els een jaloerse vrouw was, die het niet kon hebben dat Marcel andere vrouwen mee naar Eindhoven had genomen', vertelde De Wilde. Hij zette Clottemans toen aan de deur en besliste niemand van de valschermclub toe te laten bij de begroeting of de begrafenis. Toch ging Clottemans het lichaam van Els heel alleen groeten.

'Uit het niets kwam ze op de begrafenis tevoorschijn. Ze had een smile op haar gezicht en ze was weer weg. Ze gaf geen hand of zei geen bemoedigende woorden, niks. Babs vertelde dan dat ze een begrafenisrede had gemaakt, maar ik wilde niet dat zij die zou voorlezen. Ze wilde die niet geven. Volgens haar moest het een verrassing zijn. Ik heb die tekst toch gezien. Het was helemaal geen tekst voor een begrafenis. Het waren woorden voor iemand die 40 geworden was. Er stonden dingen in, die totaal niet pasten', aldus De Wilde. In de tekst stond onder meer het woord 'zeug' met een verwijzing naar de letters 'sau' (Duits voor zeug, nvdr.) op de nummerplaat van Els Van Doren haar wagen.

'We waren altijd samen'

Het viel De Wilde zwaar te vertellen over het gelukkige leven met zijn echtgenote en hun twee kinderen, die dertien en vijftien waren toen hun moeder stierf. De Wilde en Van Doren runden een juwelierszaak in Lier en hadden een huis gebouwd in Ranst. 'Els was een lieve vrouw en dat bleef ze tot de laatste dag van haar leven', vertelde De Wilde.

De Wilde zei dat hij en Els op weekdagen altijd samen waren. Els had een dipje toen het koppel een huis bouwde in Ranst. Het echtpaar kreeg te maken met een ramkraak op hun juwelierszaak in Lier en moest keihard werken om er weer bovenop te geraken. Ze spraken af dat Els voortaan halftijds aan de slag zou gaan in de winkel.

Van Doren en De Wilde waren samen begonnen met parachutespringen, maar Jan raakte er op uitgekeken. Ook Els stopte even, maar ze pikte snel weer de draad op. Ze werd lid van de DIVA’s en begon heel intensief te springen. Jan stortte zich op zijn andere hobby’s: het restaureren van antieke klokken en beeldhouwen.

Niets gemerkt van overspel

Ook na haar dood is De Wilde zijn echtgenote graag blijven zien, zelfs nadat hij vernam dat zijn vrouw een relatie had met Eindhovenaar Marcel Somers. Hij heeft naar eigen zeggen nooit iets geweten van die overspelige relatie.

'In mijn ogen is Els een heel fijne vrouw gebleven, die ik graag heb gezien tot de allerlaatste dag. We hebben samen liefde en leed gedeeld en heel wat watertjes doorzwommen. Ik heb twee onwaarschijnlijk prachtige kinderen, met wie de band gigantisch sterk is geworden. We laten elkaar nooit los', aldus een geëmotioneerde De Wilde.

De Wilde stelde zich ook geen vragen bij het feit dat zijn vrouw elk weekend bleef overnachten op de club in Zwartberg. 'Je denkt dat je je vrouw voor de volle 100 procent kent. Toen leek dat overnachten mij heel normaal. In mijn tijd sliep elk weekend 15 man op de springclub.'

De Wilde vertelde vrijdag ook dat hij het laatste jaar geen seks meer had met zijn vrouw. 'Ze vertelde me dat ze enorm van me hield. Voordien hadden we een vrij normaal seksleven. Ik was perfect gelukkig, met heel mijn gezin. Dat werkte perfect.'

Nieuwe relatie

Jan De Wilde leerde na de dood van Els een nieuwe vrouw kennen, met wie hij een korte relatie begon. De vrouw had een winkel naast de zaak van De Wilde en was in zekere zin een lotgenoot. Haar echtgenoot had haar in de steek gelaten met de kinderen.

'Die relatie kon gewoon niet lukken', vertelde De Wilde daar vrijdag over. 'Zij had haar problemen en ik de mijne. De menselijke warmte was welkom na alles wat er gebeurd was. Ik stond na de begrafenis van Els op automatische piloot. Ik werkte en was er voor de kinderen.'

Verdediging stelt geen vragen

Na de vragen van zijn eigen raadsman Jef Vermassen konden de advocaten van de verdediging vragen stellen, maar meester Vic Van Aelst wilde dat niet. 'Wij stellen u geen vragen. Wij hebben respect voor u als mens. Ik wil geen nutteloos lijden toevoegen', aldus Van Aelst.

Na zijn zware getuigenis viel Jan De Wilde in de armen van zijn twee huilende kinderen. Beschuldigde Els Clottemans bleef onbewogen bij de getuigenis. Ze keek Jan De Wilde niet aan.