De wetten die Adolf Hitler in 1935 ondertekende om Duitse Joden het burgerschap te ontnemen, zijn te bezichtigen in Washington. Het is een van de weinige keren dat het publiek de wetten kan bekijken.

De wetten betekenden het begin van de onderdrukking en vervolging van de Joden door nazi-Duitsland. Door de wetten, die tijdens een partijrally in Nürnberg bekendgemaakt werden, werd het verboden voor Duitsers om te trouwen met Joden. Duitse Joden werden hun burgerrechten ontnomen.

In de jaren die erop volgden, werd het voor hen steeds moeilijker om te overleven in het Duitse rijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi's over tot het stelselmatig en massaal uitmoorden van Joden. Naar schatting zes miljoen mensen stierven tijdens de holocaust.

De documenten hebben een bijzondere geschiedenis. Amerikaanse soldaten vonden ze in een Duitse bankkluis en gaven ze aan generaal George Patton. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog negeerde die een bevel door de papieren uit Duitsland mee te nemen. Ze hadden als bewijs moeten dienen in de oorlogstribunalen tegen de nazi's, maar in plaats daarvan gaf Patton ze aan het Huntingtonmuseum.

De Nürnbergwetten werden onlangs door het Huntingtonmuseum in Californië overgedragen aan het Amerikaanse Nationale Archief. Ze zijn tot 18 oktober voor publiek te bezichtigen.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig