Drie jaar en 4,9 miljard euro voor Kerviel
Foto: *
De correctionele rechtbank van Parijs heeft Jérôme Kerviel, de ex-trader die Société Générale met een miljardenverlies opzadelde, veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf. Hij moet de schade van 4,9 miljard euro helemaal terugbetalen.

Het openbaar ministerie had in juni één jaar effectief gevraagd. De rechtbank is uiteindelijk nog strenger: Kerviel krijgt vijf jaar, waarvan drie effectief. 

De schadevergoeding die de rechtbank hem oplegt, komt precies overeen met de put die hij met zijn speculatieve beurstransacties gegraven had. Toen de fraude begin 2008 aan het licht kwam, werd Kerviel door zijn werkgever meteen aan de deur gezet.

Volgens de rechter wist de intussen 33-jarige Kerviel goed wat hij deed en probeerde hij dat te verdoezelen. Hij werd op alle aanklachten schuldig bevonden, zoals misbruik van vertrouwen en computer hacking.

"Door zijn moedwillige acties, bracht hij het bestaan van de bank met 140.000 werknemers in gevaar", aldus rechter Dominique Pauthe.

De  verdediging van Kerviel had de  vrijspraak gepleit. Zijn advocaat wierp op dat de bank mee verantwoordelijkheid draagt, omdat ze het speculeren van traders toelaat, zolang er maar winsten gemaakt worden.

Kerviel zou maximaal 125 miljoen euro mogen ingezet hebben, maar speculeerde toch met sommen tot 50 miljard euro. Tijdens het proces deed hij zich als slachtoffer van het systeem voor.