Grootste Commonwealth Games ooit geopend
Foto: ap/reuters
De Commonwealth Games 2010 zijn zondag met een spectaculaire openingsceremonie afgetrapt in het Indiase New Delhi. Aan de negentiende editie van de 'Gemenebestspelen', die om de vier jaar georganiseerd worden, nemen bijna 7.000 atleten uit 72 naties deel.

De Indiase president Patil en de Britse kroonprins Charles verklaarden het evenement officieel voor geopend tijdens een twee uur durende openingsceremonie in het Jawaharlal Nehru-stadion, voor zowat 65.000 toeschouwers.

Liefst 7.000 mannen, vrouwen en kinderen namen deel aan het spektakel, dat een bloemlezing toonde van de Indiase cultuur en tradities. Beelden van de ceremonie werden geprojecteerd op een reusachtige ballon die boven het stadion zweefde.

Uit vrees voor terroristische aanslagen namen de autoriteiten van het Aziatische land ongeziene veiligheidsmaatregelen. Zo werden er meer dan 100.000 veiligheidstroepen ingezet in de Indiase hoofdstad, waar markten en winkels dicht bleven.

De voorbereiding van het evenement verliep allesbehalve vlekkeloos, met bouwproblemen, corruptie en de instorting van een voetgangersbrug en een plafond in één van de stadions. Hopelijk loopt het sportief wel allemaal goed.

De Commonwealth Games 2010, de grootste ooit in de tachtigjarige geschiedenis van het evenement, lopen van 3 tot 14 oktober. Behalve de grootste zijn het ook de duurste Commonwealth Games ooit, met een kostenplaatje dat geschat wordt op 10 miljard dollar. Maandag starten de eerste competities met het zwemmen. In totaal worden 829 medailles verdeeld in 17 disciplines.