Reynders vindt methode financieringswet slecht
Foto: belga
MR-voorzitter Didier Reynders vindt dat de onderhandelaars voor een communautair akkoord zich van methode vergist hebben. 'Ze hadden zich eerst moeten afvragen wat ze nog samen wilden doen en hoe dat gefinancierd moest worden. Praten over fiscale autonomie zou dan geen probleem geweest zijn', zei hij in een reactie op het tussentijdse verslag van de highlevelwerkgroep.

Reynders stelt vast dat de Franstalige partijen verklaren dat de onderhandelingen over de financieringswet vooruitgaan. 'Voor PS, CDH en Ecolo wordt er vooruitgang geboekt en is een akkoord mogelijk. En als CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé zegt dat men niets is opgeschoten, blijven ze het tegendeel beweren. Ze ontkennen de realiteit.'

Volgens de MR-voorzitter is het tussentijdse verslag van de werkgroep niets meer dan een opsomming van de mogelijkheden en blokkeringen die men al lang kent. Hij is het ook niet eens met de stelling dat de drie Franstalige partijen tegenover de N-VA staan: 'Als ik Ludwig Caluwé hoor, zegt de CD&V net hetzelfde als de N-VA'.

Reynders merkt tot slot op dat ook de gemeenten over een eigen fiscaliteit beschikken en dat oud-premier en Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) ervoor pleit dat ook Europa beschikt over eigen inkomsten.