N-VA wil duidelijkheid over personenbelasting of staakt onderhandelingen
Foto: belga
Zolang de overheveling van de personenbelasting niet bespreekbaar is, heeft het heropstarten van de onderhandelingen voor de N-VA geen zin. De N-VA wacht op een antwoord van de Franstaligen en zal maandag op haar partijbureau beraadslagen of een voortzetting van de gesprekken nog zin heeft. Dat meldt de partij in een mededeling.

De formatie zit in het slop. Het duurt nu al 112 dagen om een regering te vormen. N-VA voert de druk op de Franstalige onderhandelaars stevig op.

'De toon van de Franstaligen zondagmorgen in de Zevende Dag was wel gematigd, maar ten gronde kwam er, net zoals in de highlevelwerkgroep, nooit een duidelijk antwoord op de vraag of een deel van de personenbelasting naar de deelstaten overgeheveld kan worden', aldus de mededeling. 'Het is vooruitgaan of het is over en uit', reageerde Siegfried Bracke (N-VA) vanmorgen.

'Kleur bekennen'

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever creëert men met de opdeling van de inkomsten van accijnzen of btw geen cultuur van financiële verantwoordelijkheid. Enkel via de personen- en vennootschapsbelasting kunnen de deelstaten de gevolgen van hun beleid voelen in hun eigen inkomsten. De N-VA roept de Franstalige partijen dan ook op om na twee weken eindelijk kleur te bekennen: is dit bespreekbaar of niet?

'Palaveren geen zin'

De N-VA beseft dat ze niet haar volledige programma kan realiseren en blijft bereid om te onderhandelen over het precieze percentage van de personenbelasting dat overgeheveld moet worden, maar het moet in elk geval substantieel zijn. De deelstaten moeten na de hervorming minstens de helft van hun uitgaven financieren met eigen fiscale inkomsten. 'Als dat niet kan, heeft het geen enkele zin om nog eens tien dagen of twee weken te palaveren', aldus De Wever.

'Zulke gesprekken dienen dan enkel om een zwartepietenspel te spelen, en daar hebben de mensen niets aan. Dan zouden alle partijen beter de moed opbrengen om eerlijk aan de bevolking te communiceren wat mogelijk is en wat niet', luidt het nog.