Duitsland viert zondag de twintigste verjaardag van de historische eenmaking van het land. Op een plechtige ceremonie in Bremen prees president Christian Wulff de moed van de Oost-Duitsers die zonder bloedvergieten een einde hebben gemaakt aan de communistische dictatuur. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev maakten hun felicitaties over.

In aanwezigheid van bondskanselier Angela Merkel en Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy beklemtoonde Wulff de bijdrage van landen als Hongarije en Polen en van Sovjetpresident Mikhail Gorbatsjov aan de val van de Muur. Amper elf maanden na die historische dag werd de Duitse hereniging gerealiseerd.

Wulff lanceerde ook een oproep tot een nieuwe solidariteit in het land, één die verder reikt dan die tussen West- en Oost-Duitsers, maar ook mensen van geïmmigreerde gemeenschappen omhelst. 'Op dit moment maakt ook de islam deel uit van Duitsland', zo verwees de president naar de circa vier miljoen moslims in het land.

Wulff beklemtoonde tegelijkertijd dat de vrijheid van meningsuiting en andere democratische basisprincipes tot de kern van de Duitse staat behoren. Hij vroeg ook respect voor de Duitse levenswijze en betoogde dat iedereen die in Duitsland wil wonen de Duitse taal machtig moet zijn.

De Duitse regering vertrekt na afloop van de ceremonie naar Berlijn, waar zondagavond nabij de Bundestag een groot feest met vuurwerk plaatsvindt.
Uit een peiling van televisiezender ZDF bleek vrijdag dat 84 procent van de Duitsers de eenmaking een goede zaak vindt. Veertien procent betreurt dat ze ooit heeft plaatsgehad.