Franstaligen roepen N-VA op akkoord te sluiten
Foto: photo news
Paul Magnette (PS), Melchior Wathelet (cdH) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) hebben de N-VA zondag in het politiek praatprogramma 'De Zevende Dag' opgeroepen om een akkoord te sluiten over de financieringswet. Zo niet gaat alles verloren wat nu al op tafel ligt. Siegfried Bracke benadrukte dat de N-VA wel degelijk een akkoord wil 'als er een begin is van fiscale autonomie'.

Bracke zei dat de N-VA niet uit is op verrotting. De fiscale autonomie is voor de N-VA essentieel. Er moet volgens hem minstens een begin van fiscale autonomie zijn. De partij zelf is voorstander van 60 procent eigen middelen voor de deelstaten, maar is bereid een akkoord te sluiten als er minstens een begin gemaakt wordt met fiscale autonomie. 'We kunnen niet zeggen dat er niets op tafel ligt, maar er is geen systemische verandering', aldus de N-VA'er.

De drie Franstalige leden van de highlevelwerkgroep herhaalden dat iedereen rond de tafel meer autonomie voor de deelstaten wil. Maar er zijn andere middelen dan een regionalisering van de personenbelasting om dit te realiseren, zoals de btw of accijnzen. Magnette zei dat de regionalisering van de personenbelasting geen taboe is, maar hij wees er in één adem op dat dan de betaalbaarheid van de pensioenen in gevaar kan komen. Ook Wathelet wees op het probleem van de pensioenen.