VS waarschuwen reizigers voor terreur
Foto: afp
De Verenigde Staten hebben hun burgers zondag gewezen op een verhoogde terreurdreiging in Europa. Amerikanen moeten op hun hoede zijn op openbare plekken, waaronder toeristische attracties en het openbaar vervoer. De waarschuwing is een graad lichter dan een negatief reisadvies. Ons land neemt voorlopig geen extra maatregelen.

'Bestaande informatie doet vermoeden dat Al-Qaeda en aanverwante organisaties terroristische aanslagen blijven voorbereiden', luidt het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

'Europese regeringen hebben actie ondernomen om te waken tegen een terreuraanslag en sommige hebben in het openbaar gesproken over een verhoogde dreiging.'

De waarschuwing wijst in het bijzonder op mogelijke aanslagen op ’openbaar vervoerssystemen en andere toeristische infrastructuur’.

Amerikaanse en Europese veiligheidsexperts hebben de afgelopen dagen hun bezorgdheid uitgesproken over mogelijke terreuracties zoals in november 2008 in het Indiase Mumbai. Groepjes zwaarbewapende terroristen vielen toen treinstations, luxehotels en een joods cultureel centrum aan. Het duurde enkele dagen voordat de Indiase veiligheidstroepen een einde konden maken aan de terreuractie, die aan 166 mensen het leven kostten.

Groot-Brittannië past ook zijn reisadvies aan voor Britten in Frankrijk en Duitsland.

'De terreurdreiging bestaat en kan ons elk moment treffen', zei ook de Franse minister van defensie Hervé Morin in een vraaggesprek met Le Parisien. 'In de hele wereld worden voortdurend netwerken ontmanteld die zich organiseren om aanslagen voor te bereiden. Het is goed dat de Fransen dit beseffen.'

Duitsland zegt dat er 'geen concrete aanwijzingen' zijn dat aanslagen op til zijn. De Duitse autoriteiten evalueren de veiligheidssituatie voortdurend, maar de regering ziet geen reden 'voor een verandering van het concrete dreigingsniveau'.

In ons land wordt het terreuralarm voorlopig niet verhoogd.